Πάνε στη Γενεύη ξυπόλητοι στ’ αγκάθια: Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζουν Αθήνα και Λευκωσία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τις τελευταίες δέκα μέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, για την πολύ σπουδαία συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, πήγε αμέσως μετά στη Βηρυτό, όπου στα θέματα της ΑΟΖ τα πήγε καλά, αφού τα νέα είναι ελπιδοφόρα, και στη συνέχεια ταξίδευσε στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στη σημαντική τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα.

Εξαιρετικά γεγονότα για τον ηγέτη μίας μικρής χώρας 800 χιλιάδων ψυχών, όπως η Κύπρος. Η αναγνώριση οφείλεται, βεβαίως, στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία μετά μανίας επιθυμούν να εξαφανίσουν οι διχοτομικές λύσεις που προωθούν οι Βρετανοί, μετά του ατζέντη της Τουρκίας Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπως πολύ ορθά τον χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Πρόκειται για έναν χαρακτηρισμό, με τον οποίο συμφωνεί ο κ. Αναστασιάδης, απλώς δεν το φωνάζει, επειδή προφανώς είναι ένας ευγενικός άνθρωπος και δεν… θυμώνει ποτέ. Η αναγνώριση οφείλεται και στον ίδιο επειδή είναι ένας δυτικόφιλος, που την ίδια στιγμή έχει καλές σχέσεις με τους Ρώσους.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν είναι ένας άνθρωπος χαζός, που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, ή έχει άγνοια για πράγματα και γεγονότα. Αντίθετα, πανέξυπνος είναι και δεν του φεύγει τίποτα. Γνωρίζει τα πάντα, και τα αναλύει τις πλείστες φορές ορθά, εκτός του Κυπριακού βέβαια, όπου επιμένει σε έναν εντελώς λάθος δρόμο. Είναι ένα θέμα αυτό, που θα το εξηγήσει μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος, διότι έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι έχει τις ίδιες ανησυχίες, που έχουμε όλοι, τις οποίες όμως άλλοτε ξεχνά και πέφτει με τα μούτρα σε αυτές τις ατέρμονες και σικέ διαπραγματεύσεις, και άλλοτε τις επαναφέρει στο μυαλό του και διαολίζεται.

ΓΝΩΜΗ: Το σχέδιο Τουρκίας, Βρετανίας και Άιντα για να ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ

Όλες οι επαφές και συναντήσεις που περιέγραψα παραπάνω είχαν στόχους. Είχαν σχέση με τη στρατηγική σημασία της Κύπρου, με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στη Μεσόγειο, απ’ όπου αυτο-αποκλείστηκε η ταραχοποιός Τουρκία, και το πιο σημαντικό αφορούσαν αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει το νησί, σε οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο, στους ισχυρούς της Γης. Είναι τόση η σημασία της Κύπρου, που ο καθένας που σκέφτεται στρατηγικά αναρωτιέται, δικαιολογημένα, γιατί αυτή η πρεμούρα του Προέδρου της Δημοκρατίας να πάει στη Γενεύη, στη βάση ενός έωλου εγγράφου, που στο τέλος ζημιά θα του κάνει και όχι καλό. Και όπως λέω πάντα, αν είναι να γίνει η ζημιά σε αυτόν που διαπραγματεύεται, δικαίωμά του. Αλλά την όποια ζημιά την πληρώνει η Κύπρος. Φοβάμαι ότι θα μετανιώσει πικρά για τον πηγαιμό στη Διάσκεψη της Γενεύης – το ίδιο και η Αθήνα που ακολουθεί για να μην αφήσει μονάχη η «Μάνα» την άτακτη «Θυγατέρα».
Είναι καλό να επανερχόμαστε σε αυτά που χαρακτηρίζουμε αυτονόητα, διότι η επανάληψη απαιτείται όταν οι ηγέτες δεν θέλουν να θυμούνται.

  • Είναι ορθό αυτό που μας είπε ο κ. Αναστασιάδης, μετά την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, ότι δεν δέχθηκε καμία πίεση για το Κυπριακό από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο.
  • Είναι εξίσου ορθό ότι το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συνομιλητές του για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου δεν αφορούσαν την ακύρωσή τους. Αντίθετα. Είναι γεγονός ότι έλαβε απλόχερη υποστήριξη από τη Γαλλία, που θα στηρίξει δημόσια την TOTAL, σε όλα τα επίπεδα. Είναι γεγονός ότι οι Αμερικανοί, εάν η Τουρκία απειλήσει την Κύπρο, θα είναι εκεί… Εάν δεν λέω αλήθεια, ας με διαψεύσουν και ο κ. Αναστασιάδης και η αμερικανική πρεσβεία. Τις πιέσεις, όταν και όποτε υπάρχουν, τις ασκούν οι χαμηλόβαθμοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει τις νέες εντολές από τα νέα αφεντικά. Και αντί να περιμένουν τις νέες εντολές, ασκούν την πολιτική των προηγουμένων.

Και έχουμε ενώπιόν μας αυτή την εξής περίεργη κατάσταση:

 

Πως γίνεται, ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Δικαιοσύνης να βρίσκονται εν μέσω οξύτατης κρίσης με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν και οι γραφειοκράτες του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών να εξυπηρετούν με τις πολιτικές τους την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς του Μουσταφά Ακιντζί.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να κάνει μία παύση μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Δεν βλέπει ότι έχει δέκα διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα από την Τουρκία; Γιατί να ισχύουν τα ευχολόγια και η παραπληροφόρηση του κ. Άιντα και να μην είναι ορθότερη η αναφορά του συνεργάτη της κ. Μέρκελ στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών; Ή μήπως του μετέφεραν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί; Ούτε συζήτηση. Σηκώθηκε και πήγε άρον-άρον στην Τουρκία ο αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θέματά μας, και δεν είχε ιδέα με ποιους θα είχε συναντήσεις.

Η Τουρκία είναι αυτή που είναι, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν. Έχουν στρατηγικά συμφέροντα και τα υποστηρίζουν. Μακάρι να κάναμε και εμείς το ίδιο. Εμείς έχουμε ένα νησί, που στρατηγικά είναι ένας εκ των ομφαλών της Γης –και το λέω με κάθε ειλικρίνεια για τις πληροφορίες που στηρίζουν τη θέση αυτή– και συζητούμε επί κειμένων που εξυπηρετούν μόνο την κατοχική δύναμη. Η λύση για την οποία εργάζεται ακατάπαυστα ο Νορβηγός ατζέντης της Τουρκίας είναι εις βάρος της Κύπρου και των Ελληνοκυπρίων. Και έφτασε στο σημείο να έχει επιβάλει στους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, την παραμονή για διάστημα 18 μηνών του 20%-25% των κατοχικών στρατευμάτων, τα οποία και δεν θα αποχωρήσουν ποτέ.

Όσα λένε οι κ. Νεοφύτου και Κυπριανού για το θέμα αυτό, δεν είναι αλήθεια. Έχουν δεχθεί. Και οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες ομιλεί, ειδικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι για τα πανηγύρια. Δεν έχει καμία αναστολή, όπως και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, και δεν αντιστέκονται ποτέ, για να επιτευχθεί αυτή η απαράδεκτη λύση που προωθεί ο Νορβηγός.

Και στο θέμα της απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, που εξευτελίστηκαν υλοποιώντας τις εντολές του κατοχικού ηγέτη, και στο ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, οι δύο πολιτικοί ηγέτες προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην Πατρίδα και στον λαό της. Ειλικρινά ελπίζω ότι οι οπαδοί των κομμάτων τους δεν θα τους ακολουθήσουν στον δρόμο προς την καταστροφή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τις κοινές ασκήσεις Κύπρου και Ισραήλ είναι υποκριτική, διότι ο Δημήτρης Χριστόφιας επί προεδρίας του, έκανε και περισσότερο από τον κ. Αναστασιάδη. Αλλά είναι και επικίνδυνη αυτή η ανακοίνωση διότι αποκάλυψε πληροφορίες στον εχθρό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο πολυπράγμων πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε βρεθεί τις προάλλες στην Ουάσιγκτον για επαφές, αλλά και για να μην επιτρέψει «στραβοπάτημα» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βασικά ήθελε να τον αποτρέψει να ξεφύγει από τη γραμμή της «όποιας λύσης», αλλά ΔΕΝ τα κατάφερε. Την Πέμπτη ρωτήθηκε στη Λευκωσία αν, κατά τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη Νέα Υόρκη, του μεταφέρθηκε οποιοδήποτε μήνυμα για τις προθέσεις της Τουρκίας και για το αν είναι έτοιμη για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Ο Πάφιος πολιτικός, που συνήθως γλιστρά όπως το χέλι, ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, αλλά έκανε και μία αποκάλυψη. Βρήκε κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε στους συνομιλητές του, δήλωσε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και όσοι συναντήσαμε στις υπόλοιπες επαφές μας, δεν ενεργούσαν ως εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς για να μας μεταφέρουν μήνυμα». Μα τι είπε ο άνθρωπος! Τόσα χρόνια δεν μας είχε πρήξει ότι όλοι οι ξένοι πιέζουν την Τουρκία για να συμβιβαστεί στην Κύπρο; 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: