Όλα τα μάτια στραμμένα στο κρίσιμο Eurogroup: Σανίδα σωτηρίας για τον Τσίπρα το κούρεμα χρέους




Λίγο πριν το κρίσιμο Εurogroup, που θα συγκληθεί αύριο στο Λουξεμβούργο, η γερμανική εφημερίδα FAZ γράφει ότι η διένεξη για το ελληνικό χρέος ενορχηστρώνεται για την επίτευξη πολιτικών στόχων, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η DW.

Στις οικονομικές της σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει άρθρο της:

«Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία». Στον υπότιτλο διαβάζουμε:

«Η διένεξη για το ελληνικό χρέος ενορχηστρώνεται για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Ο Σύριζα θέλει από τους δανειστές μια παραδοχή για το χρέος και το ΔΝΤ εκβιάζει τον Β. Σόιμπλε».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί:

«Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά νέος γύρος για μια διαγραφή χρέους. Το ζήτημα της εκταμίευσης των περίπου 7 δις έχει περάσει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα, ενώ προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για το χρέος. Κι ας έχει η Ελλάδα δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο. Όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση είναι απλά δυσάρεστη ρουτίνα. Μια μείωση του χρέους ωστόσο θα ήταν ένα πολιτικό τρόπαιο με διπλή σημασία: Στους ψηφοφόρους τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπόσχονται ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κούρεμα του χρέους. Χωρίς αυτό δεν δικαιολογείται ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό την πίεση των δανειστών, έκανε πάντα το αντίθετο από ότι υπόσχονταν σε δύο προεκλογικούς αγώνες. Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του μπορούν να “πουλήσουν” το κούρεμα χρέους ως παραδοχή των δανειστών και κυρίως τη Γερμανίας, ότι έχουν ευθύνη στην ελληνική κρίση χρέους και την απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: