Ο τρόμος επιστρέφει στη Βρετανία: Ένας νεκρός, 10 τραυματίες σε τζαμί στο Λονδίνο




Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος.

Το νοικιασμένο μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών που έφευγαν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ μετά το τέλος της προσευχής, λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βρετανίας, ενώ η επίθεση σημειώνεται στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

«Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός στο σημείο» της επίθεσης και «οκτώ τραυματίες έχουν διακομιστεί σε διαφορετικά νοσοκομεία», ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δύο ακόμη ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι ο 48χρονος οδηγός του μικρού φορτηγού ακινητοποιήθηκε από τους περαστικούς και συνελήφθη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως «μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια» και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής Cobra σήμερα το πρωί.

Η Μέι έκανε λόγο για ένα «φρικτό συμβάν» και πρόσθεσε ότι «οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες, τους συγγενείς και τους διασώστες επί τόπου».

Η αστυνομία έλαβε μια κλήση λίγο μετά τις 00:20 (τοπική ώρα, 02:20 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας (MCB), το συμβάν σημειώθηκε κοντά σε ένα τέμενος.

«Ενημερωθήκαμε ότι ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω στους πιστούς τη ώρα που έβγαιναν από το τέμενος του Φίνσμπουρι Παρκ. Προσευχόμαστε για τα θύματα», έγραψε το MCB στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Χαρούν Καν, επικεφαλής του Συμβουλίου, επιβεβαίωσε ότι το όχημα έπεσε «σκοπίμως» πάνω στους πιστούς που έβγαιναν από το τέμενος και σχολίασε ότι πρόκειται για «μια βίαιη εκδήλωση ισλαμοφοβίας». Ζήτησε μάλιστα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τεμένη.

Και η μουσουλμανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Homme Cage κατήγγειλε «την αύξηση της ισλαμοφοβίας» και ζήτησε να επικρατήσει «ηρεμία».

Ο αυτόπτης μάρτυρας Άμπντουλ Ράχμαν δήλωσε ότι ο οδηγός του μικρού φορτηγού είπε ότι θέλει να σκοτώσει «μουσουλμάνους».

Ο Ράχμαν επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι χτύπησε τον 48χρονο και ότι και μαζί με άλλους να τον ακινητοποιήσουν.

«Όταν ο άνδρας βγήκε από το βαν ήθελε να διαφύγει, να τρέξει μακριά και έλεγε “θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους. Θέλω να σκοτώσω μουσουλμάνους».

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που έχει στην κατοχή του το AFP φαίνονται τρεις άνθρωποι στο έδαφος, σε έναν από τους οποίους γίνονται προσπάθειες ανάνηψης.

Μετά την επίθεση μουσουλμάνοι προσεύχονταν στον δρόμο.

Το συμβάν σημειώθηκε την ώρα που επικρατεί ένα εύθραυστο κλίμα στη Βρετανία, έπειτα από τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η επίθεση στο τζαμί αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση από το Λονδίνο

Δεν υπάρχει άλλος ύποπτος, λέει η αστυνομία, για νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Όλα τα θύματα της επίθεσης στο τέμενος στο Λονδίνο ήταν μουσουλμάνοι, ανακοίνωσε η αστυνομία

19/06/2017 09:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: