Άποψη από το Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας

Ο Γιλντιρίμ πάει Μαξίμου: Αναμένεται να συζητήσει τα τυπικά θέματα, δήλωσε πηγή

Στις 10.30, τελικά, το πρωί Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου της Αθήνας, και μάλιστα με «διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών», όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, και τις διεργασίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι Υπουργοί Εξωτερικών, θα γίνουν δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ατζέντα μιας επίσκεψης εργασίας, είπε η πηγή στην Αθήνα, δεν μπορεί παρά να είναι άτυπη και ελεύθερη, αλλά οπωσδήποτε, ενόψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία, «δεν μπορεί οι δύο πρωθυπουργοί να μην αναφερθούν και σε αυτό». Γενικά, από ανεπίσημες συνομιλίες με Έλληνες πολιτικούς που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, επισημαίνεται ότι σε τέτοιου είδους επισκέψεις, ιδίως σε περιόδους “όπου οι παρεξηγήσεις είναι δύσκολες, και τα πνεύματα τεταμένα”, καλό είναι να τηρούνται χαμηλοί τόνοι και να μην εκδίδονται πολλές ανακοινώσεις.

Σε επικοινωνία του ΚΥΠΕ μετά το μεσημέρι Κυριακής, με κυβερνητική πηγή, εκφράστηκε η άποψη ότι δεν πρέπει να δίδεται “μεγάλη πολιτική σημασία στην επίσκεψη Γιλντιρίμ” και ότι “ακόμα και για το Κυπριακό”, που περνά πάλι σε  κρίσιμη φάση, “θα ειπωθούν πάλι τα τυπικά”.

Η αλήθεια πάντως, είναι πως ο Γιλντιρίμ έρχεται στην Ελλάδα κυρίως για να μεταβεί στη Κομοτηνή, όπου με τη δύση του ηλίου θα παρακαθίσει σε δείπνο ιφτάρ με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Πρόκειται για το πρώτο δείπνο μετά τη διακοπή της νηστείας του ραμαζανιού, στην οποία από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου δεν καταναλώνεται τίποτε απολύτως. Στη διάρκεια της νυχτός, όμως, υπάρχουν πολλά, μικρά γεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και με παρέμβαση της κυβέρνησης μέσω διπλωματικής οδού, ζητήθηκε «για λόγους πολιτικής αβρότητας», ιδίως εν όψει κρίσιμων διεργασιών για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός να έρθει πρώτα στην Αθήνα για συναντήσεις κορυφής με την εδώ πολιτική ηγεσία, και έπειτα να μεταβεί στη Κομοτηνή.

Έτσι και θα γίνει. Και μάλιστα με την τουρκική πλευρά να παρουσιάζει την έλευση Γιλντιρίμ ως συνέχεια της εκτός προγράμματος συνάντησης που είχαν οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν τον περασμένο μήνα σε παγκόσμιο συνέδριο για το εμπόριο στη Κίνα.

Από τουρκικές πηγές αναφέρεται ότι ο κ. Γιλντιρίμ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το ίδιο και για το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, ανακοινώθηκε ότι τον Τούρκο Πρωθυπουργό θα δει ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση, που ορίστηκε για τις 15.00 αλλά δεν γνωστοποιήθηκε ακόμα πού θα γίνει, θα είναι παρών και ο Τομεάρχης της ΝΔ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 18/06/2017 18:50

Be the first to comment on "Ο Γιλντιρίμ πάει Μαξίμου: Αναμένεται να συζητήσει τα τυπικά θέματα, δήλωσε πηγή"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*