Ο Αναστασιάδης αυτοαναίρεσε τις δεσμεύσεις του και αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, αναφέρει η ΕΔΕΚ




“Ο ΠτΔ για ακόμα μια φορά αυτοαναίρεσε τις δεσμεύσεις του και αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας”, τονίζει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της.

Ακόμα, η ΕΔΕΚ αναφέρει: “O Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά δεν τήρησε τα όσα δημόσια είχε υποσχεθεί. Τα αποτελέσματα του δείπνου της 4ης Ιουνίου επιβεβαιώνουν πως έχει αναιρέσει τις προϋποθέσεις που έθεσε για τη συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης, τόσο με το διάγγελμά του στις 2 Ιουνίου όσο και στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της ίδιας μέρας. Να υπενθυμίσουμε ότι δυστυχώς το ίδιο είχε γίνει και με το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016.

1. Στην επικείμενη διάσκεψη θα έπρεπε να συζητηθούν μόνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπως ο Πρόεδρος είχε υποσχεθεί. Αυτό όμως δεν θα συμβεί καθότι σε αυτή θα συζητηθούν και όλα τα υπόλοιπα ανοικτά κεφάλαια και θέματα.

2. Ο Πρόεδρος έχει αποδεχθεί την αλληλένδετη συζήτηση όλων των κεφαλαίων τη στιγμή που η δική μας πλευρά έχει προβεί μονομερώς σε σωρεία υποχωρήσεων, κυρίως στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού.

3. Μονιμοποιεί και νομιμοποιεί την πενταμερή, διαδικασία η οποία στην ουσία καταργεί την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε Κυπριακή Δημοκρατία στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

4. Αποδέχθηκε να δοθεί ρόλος διαμεσολαβητή στον κ. Άιντα τον οποίο τις τελευταίες μέρες κατέκρινε για την μεροληπτική του στάση. Να θυμίσουμε πως η συμπεριφορά του κ. Αίντα στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 ήταν επιβεβαιωμένα μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας.

Αυτή η διαδικασία σύνταξης κοινού εγγράφου εγκυμονεί κινδύνους καθότι αν τελικά το έγγραφο του κ. Αίντα είναι μεροληπτικό και δεν γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας, θα μας φέρει σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη.

5. Η ένταξη της συζήτησης των εγγυήσεων και του εδαφικού στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην ουσία το μετατρέπει από διεθνές σε διακοινοτικό πρόβλημα και απαλλάσσει την Τουρκία από τις όποιες ευθύνες θα είχε”.

Η ΕΔΕΚ προσθέτει: “Τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά αυτοαναίρεσε τις δεσμεύσεις που ο ίδιο έδωσε στον Κυπριακό λαό μέσω του διαγγέλματός του και αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας για τις παγίδες που θα του επιφυλάσσονταν στο δείπνο”.

06/06/2017 12:00 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: