Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, απαντά αυστηρά η Αθήνα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφία




Με τη φράση «όταν χάνεις το μέτρο ως προς την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δυστυχώς κοιτάζεις στο εσωτερικό σου και βλέπεις γείτονες», απαντά η Αθήνα στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη θρησκευτική τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν δύο μέρες στην Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη.

Η τελετή έγινε με την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα «δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες», και την καλεί να γίνει πιο δημοκρατική.

«Η Τουρκία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», καταλήγει η ολιγόλογη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη διευθύντρια της UNESCO, κα. Ιρίνα Μπόκοβα,  κάνει λόγο για «απαξία και έλλειψη σεβασμού στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή Οργανισμό ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», και ζητά την αποφασιστική παρέμβαση της προς την τουρκική Κυβέρνηση «με στόχο την υπεράσπιση της Αγίας Σοφίας ως πανανθρώπινου μνημείου, ανεξαρτήτως θρησκείας και πίστης».

Χθες, και ο αναπληρωτής διευθυντής της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, ευρισκόμενος στην Αθήνα, πήρε σαφή θέση υπέρ της διατήρησης της Αγίας Σοφίας ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε άλλη χρήση της, δηλώνοντας συνάμα πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φέρνει τον διεθνή Οργανισμό σε δύσκολη θέση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επωφελήθηκε της ευκαιρίας της συνάντησής του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, για να πει προς τους γείτονες της Ελλάδας που θέλουν να γίνουν πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ ή και της ΕΕ, ότι ο δρόμος αυτός περνά από τον εκ μέρους τους σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολό του, και στην Ιστορία και στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

«Κύριε Πρόεδρε, αυτή η τελευταία προϋπόθεση, ο σεβασμός της Ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει μεγάλη σημασία γιατί αυτός ο σεβασμός είναι αμάχητο τεκμήριο ως προς την θέληση καθενός για φιλία και καλή γειτονία.  Και αντιθέτως, η έλλειψη σεβασμού προς την Ιστορία, προς τον Πολιτισμό, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι κάποιος δεν επιθυμεί αυτή την φιλία και την καλή γειτονία.  Ιδίως μάλιστα, όταν έχουμε φαινόμενα τα οποία προσβάλουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως αυτά τα οποία παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό|, είπε.

Αυτά δείχνουν, συνέχισε, “από χώρες στις οποίες η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή, ότι δεν είναι δυνατόν να μην σέβεσαι Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως π.χ. την Αγία Σοφία, και από εκεί και πέρα να θεωρείς ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ανοιχτή», είπε ο κ. Παυλόπουλος, με εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι «τα είπε στη νύφη για να τα’ ακούει η πεθερά».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης
Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 23/06/2017 20:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: