FILE PHOTO. Russian President Vladimir Putin. EPA, YURI KOCHETKOV

Θα καταρρίπτουμε τα αεροπλάνα σας πάνω από τη Συρία: Οι Ρώσοι απειλούν την Ουάσιγκτον

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης με ανακοίνωσή του αναφέρει, όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι θα θεωρεί ως στόχο κάθε ιπτάμενο αντικείμενο που πετάει στον εναέριο χώρο της Συρίας στις περιοχές όπου επιχειρεί η ρωσική αεροπορία.

Στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο χαρακτηρίζει την κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους «κυνική παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας» και τις επανειλημμένες αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με πρόσχημα «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» εναντίον των ενόπλων δυνάμεων ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ, ως «ωμές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και στην ουσία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αναφέρει ότι η Ρωσία «από τις 19 Ιουνίου διακόπτει τη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά στο πλαίσιο του μνημονίου για την αποτροπή ατυχημάτων και την ασφάλεια των πτήσεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία και απαιτεί από την αμερικανική διοίκηση λεπτομερή έρευνα, όπως και να παρουσιάσει τα αποτελέσματά της και τα μέτρα που έχει λάβει».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, οι ΗΠΑ δεν επιδίωξαν να επικοινωνήσουν με τη Ρωσία, μέσω του διαύλου επικοινωνίας μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του συριακού μαχητικού S-22.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Δεν κάνει πίσω η Ουάσινγκον μετά την κατάρριψη του συριακού μαχητικού και δηλώνει ότι οι δυνάμεις των συμμάχων της που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία διατηρούν το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Η Μόσχα αμέσως απάντησε με την προειδοποίηση ότι θεωρεί κάθε αεροπλάνο που πετά σε περιοχές επιχειρήσεών της ως πιθανό στόχο.

Η ένταση κλιμακώθηκε την Κυριακή το βράδυ όταν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρριψαν ένα πολεμικό αεροπλάνο της Συρίας κοντά στη Ράκα διότι έριχνε βόμβες κοντά σε δυνάμεις του αμερικανικού στρατιωτικού συνασπισμού που βρίσκονταν στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια στον πολυμέτωπο εμφύλιο της χώρας.

Είναι επίσης και η πρώτη φορά από τον Μάΐο του 1999 που η αεροπορία των ΗΠΑ καταρρίπτει επανδρωμένο αεροπλάνο.

Η Ρωσία, πιστός σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπε ότι θα θεωρήσει αεροσκάφη της αμερικανικής συμμαχίας που πετούν δυτικά του Ευφράτη ποταμού στη Συρία ως πιθανούς στόχους και θα τα παρακολουθήσει με πυραυλικά συστήματα και μαχητικά. Δεν δήλωσε ωστόσο ρητά ότι θα τα καταρρίψει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ακυρώνει άμεσα μια συμφωνία ασφάλειας αέρος στη Συρία με την Ουάσιγκτον, η οποία αποσκοπούσε στην αποφυγή εναέριων συγκρούσεων και επικίνδυνων επεισοδίων. Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συμφωνία γιατί δεν την ενημέρωσε για την απόφαση να καταρρίψει το συριακό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν στον αέρα και ρωσικά αεροπλάνα την ίδια στιγμή.

Σε απάντησή της, η Ουάσιγκτον είπε ότι θα “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας”.

“Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των πολλών πλευρών που επιχειρούν στην περιοχή αυτή δεν βοηθούν κανέναν. Και το συριακό καθεστώς καθώς και άλλοι στο καθεστώς πρέπει να καταλάβουν ότι θα διατηρήσουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας, των συμμαχικών δυνάμεων που συντάσσονται εναντίον του ISIS”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος με το ακρώνυμο.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι επανατοποθετεί τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία για να προστατεύσει την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που στοχεύουν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία παρά τις εντάσεις, ενώ ο επικεφαλής των αρχηγών ΓΕΕΘΑ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποκατασταθεί μια γραμμή επικοινωνίας αποκλιμάκωσης με τη Ρωσία ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα στη Συρία.

Το κεντρικό αρχηγείο των ΗΠΑ στη Συρία εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ανακοινώνει ότι η κατάρριψη του συριακού αεροπλάνου αποτελούσε “συλλογική αυτοάμυνα” και ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε έρθει σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του τηλεφωνικά μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής “αποκλιμάκωσης” για να αποκλιμακώσει την ένταση και να σταματήσει τα πυρά.

20/06/2017 01:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ουάσινγκτον
ωσί

Be the first to comment on "Θα καταρρίπτουμε τα αεροπλάνα σας πάνω από τη Συρία: Οι Ρώσοι απειλούν την Ουάσιγκτον"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*