Κίνα “αδειάζει” Ρωσία; Στοπ σε δάνειο μέσω ομολόγων σε γουάν από Πεκίνο




Η Ρωσία ανέβαλε τα σχέδιά της για δανεισμό σε γιουάν την τελευταία στιγμή καθώς δεν πληρούσε μια προϋπόθεση που έθεσε το Πεκίνο – να δανειστεί εκδίδοντας ομόλογα τύπου ‘Πάντα’, σε γιουάν στην εγχώρια κινεζική αγορά, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, η Ρωσία εξέφραζε την πρόθεσή της και αναφερόταν στη δυνατότητα της να εκδώσει ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση διότι δεν κατέληξε σε μια οριστική συμφωνία με το Πεκίνο.

«Δεν σχεδιάζουμε ακόμα να πουλήσουμε ρωσικά ομόλογα με τη μορφή ‘ομολόγων Πάντα’. Από εκεί προέρχονται όλα τα προβλήματα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ σε συνέντευξη του στο Reuters.

Η Ρωσία ήθελε να δανειστεί σε γιουάν έως τα τέλη του 2016, καθώς η Μόσχα φιλοδοξούσε να χρησιμοποιήσει τις ασιατικές αγορές χρέους ως αντιστάθμισμα για την περιορισμένη πρόσβασή της σε χρηματοδότηση από τη Δύση.

Μιλώντας στο περιθώριο ετήσιου διεθνούς οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο Στόρτσακ δήλωσε ότι η Κίνα είχε προτείνει η Ρωσία να αντλήσει κεφάλαια μέσω των ονομαζόμενων ‘ομολόγων Πάντα’. Τα ομόλογα αυτού του τύπου κυκλοφορούν στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από ξένες κυβερνήσεις και εταιρίες.

«Αποφασίσαμε ότι τα ομόλογα τύπου ‘Πάντα’ είναι γενικώς ένα διαθέσιμο εργαλείο, αλλά δεν είναι πραγματικά ενδιαφέρον και αποτελεσματικό από την άποψη της ανάπτυξης της αγοράς μας», δήλωσε ο Στόρτσακ. «Ιδιαίτερα δεδομένου ότι θα μπορούσαμε εύκολα να αντισταθμίσουμε την απουσία δανεισμού σε γιουάν με δανεισμό σε ρούβλια», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο τώρα μελετά τις απαιτήσεις των Κινέζων εταίρων του και ότι εν τέλει η Ρωσία μπορεί να αλλάξει γνώμη και να εκδώσει ομόλογα στην ηπειρωτική Κίνα καθώς η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω.

06/06/2017 16:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Αγία Πετρούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: