Και απώλεια μιας έδρας από Μέι στις βρετανικές εκλογές θα θέσει θέμα ηγεσίας, αναφέρει αναλυτής




Τη θέση πως εάν στις αυριανές πρόωρες εκλογές στη Βρετανία οι Συντηρητικοί χάσουν έστω και μόνο μερικές έδρες, θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας για τη σημερινή αρχηγό τους και πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, υποστηρίζει η γνωστή Βρετανή πολιτικολόγος Μελανί Σάλι, η οποία διευθύνει το Ινστιτούτο «Go-Covernance» στη Βιέννη.

Το σαφές προβάδισμα της Τερέζα Μέι στις δημοσκοπήσεις μειώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, και ενώ η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είχε στόχο να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή, για να μπορέσει να ξεπεράσει τις αναταράξεις από το Brexit, οι άνθρωποι τώρα συζητούν πραγματικά για το τι θα συμβεί με τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρωθυπουργία, επισημαίνει η Μελανί Σάλι.

Σύμφωνα με την ίδια, η Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έκανε το μεγάλο λάθος να είναι ειλικρινής και να εξαγγείλει ένα νέο σύστημα περίθαλψης για ηλικιωμένους, κάτι που συνταξιούχοι και χρήζοντες περίθαλψης εξέλαβαν ως απειλή, με την ιδέα της Μέι να καταλήγει σύντομα στον κάλαθο των αχρήστων και το σύνθημα της πρωθυπουργού για «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» να γίνεται αντικείμενο χλευασμού.

Η Τεράζα Μέι θεωρείται από πολλούς ικανή επιχειρηματίας-πολιτικός, με τη γοητεία, ωστόσο, μίας διευθύντριας σχολείου και αυτό σε μία προεκλογική εκστρατεία φαντάζει «ξύλινο και σκηνοθετημένο», παρατηρεί η Βρετανίδα πολιτικολόγος και παραπέμπει σε μία τηλεοπτική συνέντευξη της πρωθυπουργού μαζί με τον σύζυγό της, όπου διαπιστώθηκε πως εκείνος διαθέτει μία πολύ πιο δυνατή ανθρώπινη συνιστώσα.

Αντιθέτως, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι, κατά την άποψή της Μελανί Σάλι, ένας επαγγελματίας σε προεκλογικούς αγώνες και σε καμπάνιες, κάτι που έκανε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του, όπως και επί δύο καλοκαίρια για να υπεραμυνθεί του τίτλου του ως αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, με το σύνθημά του για τέλος του προγράμματος λιτότητας να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Όπως τονίζει η ίδια, «μπορεί μεν το τελευταίο αριστερό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος να οδήγησε το 1983 σε πολλές εκλογικές αποτυχίες, ωστόσο, αυτό γινόταν πριν αρχίσει να αποδίδει η σκληρότητα του Θατσερισμού. Τα υπερπλήρη, ακριβά, ιδιωτικά τρένα, καθιστούν ελκυστική την κρατική ιδιοκτησία, όπως επίσης και το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα θέμα, στο οποίο επικεντρώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα στη Βουλή ο Τζέρεμι Κόρμπιν».

Για τη Βρετανίδα πολιτικολόγο, η Τερέζα Μέι θα έπρεπε τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα να είχε επιστρέψει στο κεντρικό θέμα του Brexit, ωστόσο, κατά παράδοξο τρόπο, αυτό εμφανίζεται σε πολλούς λιγότερο επείγον από ό,τι θα περίμενε κανείς, και ενώ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για την απειλή κατάρρευσης της βρετανικής οικονομίας, οι περισσότεροι Βρετανοί προσδοκούν πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά».

07/06/2017 16:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: