Καμία πρόοδος Τουρκίας κατά της διαφθοράς λέει η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης




Η Τουρκία δεν έχει κάνει οποιανδήποτε νέα απτή πρόοδο στην εφαρμογή των έντεκα εισηγήσεων της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), μετά την προηγούμενη ενδιάμεση έκθεση της Ομάδας για την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις Ποινικοποιήσεις και τη Διαφάνεια της Χρηματοδότησης των Πολιτικών Κομμάτων.

Αυτό αναφέρεται στην Τρίτη Ενδιάμεση ‘Εκθεση Συμμόρφωσης της GRECO για την Τουρκία που υιοθετήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. ‘Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη και μέχρι τώρα από τις 17 συνολικά εισηγήσεις που έγιναν για την Τουρκία έξι έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, εφτά έχουν εφαρμοστεί μερικώς και τέσσερις δεν έχουν εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει μετά από σχεδόν εφτά χρόνια, οπόταν και υιοθετήθηκε η ‘Εκθεση του Τρίτου Γύρου Αξιολόγησης να εφαρμόσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις σε ότι αφορά την πολιτική χρηματοδότηση.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η GRECO δεν είναι αδιάφορη σε ό,τι αφορά τους δύσκολους καιρούς τους οποίους περνά η χώρα και εκτιμά την ανανεωμένη δέσμευσή της για εφαρμογή αυτών των εισηγήσεων. Ωστόσο, αναφέρεται, το υφιστάμενο αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο είναι ξεκάθαρα απογοητευτικό.

Η GRECO παροτρύνει για άλλη μια φορά τις Αρχές της χώρας να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχεδιάζονται.

Επίσης ζητά από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Τουρκίας να υποβάλει έκθεση για τις δράσεις που αναλήφθηκαν για υλοποίηση των εκκρεμουσών εισηγήσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Ακόμη αναφέρει πως αποφάσισε να καλέσει τον ΓΓ του ΣτΕ να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, εφιστώντας την προσοχή του στη μη συμμόρφωση με τις σχετικές εισηγήσεις και στην ανάγκη ανάληψης αποφασιστικής δράσης με στόχο την επίτευξη απτής προόδου το συντομότερο δυνατόν.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/06/2017 16:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: