Ήταν όλοι εκεί: Η Λεμεσός τίμησε και φέτος τη μνήμη του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα




Η νύχτα μύρισε γιασεμί και τα τραγούδια του Μάριου Τόκα έγιναν, για ακόμη μια χρονιά, η αφορμή για ένα μουσικό συναπάντημα, μια εκδήλωση αφιέρωμα στη μνήμη του Κύπριου μουσικοσυνθέτη, που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο του Λανιτείου και η οποία τελούσε υπό  την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη του Μάριου Τόκα, σχεδόν σύσσωμο το Εθνικό Συμβούλιο, πολιτειακοί αξιωματούχοι, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, οι οποίοι τραγούδησαν μαζί για την πατρίδα που έχει μοιραστεί στα δυο, για την εθνική μας μοναξιά, για την Αννούλα του χιονιά, για την τριανταφυλλιά, και τόσα άλλα αγαπημένα τραγούδια.

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης, με τίτλο “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί”, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως “κάθε χρόνο ενισχύεται αντί να αποδυναμώνεται η μνήμη ενός ανθρώπου, ενός συνθέτη πανελλήνιας εμβέλειας και όχι μόνο, και αυτό ίσως να δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση σε όλους μας, πώς να προβάλλουμε αυτό το αξέχαστο ταλέντο που δεν είναι αρκετό η ελληνική γλώσσα να το αποδώσει όπως οφείλουμε”.

Υπενθυμίζοντας πως ο Μάριος Τόκας τιμήθηκε το 2001 από το κράτος με το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε, με την ευκαιρία συμπλήρωσης, το 2018, δέκα χρόνων από το θάνατο του, όπως συνεργαστεί με την οικογένεια και με όλους τους παράγοντες, “έτσι ώστε μέσα από τη διδασκαλία του έργου του, μέσα από την προβολή της ανθρωπιάς του Μάριου, μέσα από την προβολή της σεμνότητας και της ταπεινότητας ενός ανθρώπου με την εμβέλεια και τη δημοφιλία που έχαιρε ο Μάριος, να μεταλαμπαδεύσουμε και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσουμε αυτές τις πηγαίες αρετές του”.

Είπε, επίσης, ότι ο Μάριος Τόκας θα νιώθει μεγάλη χαρά εάν βλέπει πως, πέραν του Μουσικού Λυκείου της Λεμεσού, που φέρει το όνομα του, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη δημιουργία Μουσικών Λυκείων σε όλες τις πόλεις, τα οποία, όπως υπέδειξε, “συνεχώς ενδυναμώνονται προκειμένου να διδάξουν αυτό που ο Μάριος Τόκας ήθελε, δηλαδή μέσα από τη μουσική τη γαλήνη, μέσα από τη γαλήνη την ψυχική ηρεμία και μέσα από την ψυχική ηρεμία τον ορθολογισμό και τις καλύτερες συμπεριφορές”.

“Ο λαός θέλει πάντα να ακούει τις μελωδίες του Μάριου, να συγκινείται, να αναπολεί και να νιώθει όσο ωραία θα νιώσουμε και εμείς απόψε, μέσα από την παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως το παράδειγμα του Μάριου Τόκα, του φτωχόπαιδου που έγινε αυτό που έγινε με το ταλέντο του και τη δουλειά του, θα κρατά ζωντανές τις ελπίδες όλων των μη προνομιούχων παιδιών, ότι και αυτοί μπορούν να φτάσουν στην κορυφή, αν δουλέψουν σκληρά και αν αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους.

Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Λεμεσού να δώσει το όνομα του Μάριου Τόκα στο Δημοτικό Κηποθέατρο της πόλης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως “έτσι, όλοι εμείς, αλλά και οι μετέπειτα γενιές, κάθε φορά που θα πηγαίνουμε στο θέατρο της πόλης μας, για να ακούσουμε μουσική ή να παρακολουθήσουμε θέατρο και χορό, θα θυμόμαστε τον μεγάλο μας συνθέτη, το σεμνό παιδί από τη Λεμεσό”.

Ο Πρόεδρος της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, Ντίνος Έλληνας, στο δικό του χαιρετισμό ανακοίνωσε πως η σχολική εφορεία θα προχωρήσει, σε συνεργασία με το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα “Φώτος Φωτιάδης”, στην ανέγερση προτομής του στον περιβάλλοντα χώρο του Λανιτείου θεάτρου, όπου ο μουσικοσυνθέτης έδωσε την πρώτη του συναυλία ως μαθητής του σχολείου.

Ο Νίκος Τόκας, αδελφός του μουσικοσυνθέτη, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, η οποία όπως ανέφερε “αποδεικνύει την έμπρακτη αγάπη και εκτίμηση σας προς τον άνθρωπο και συνθέτη, για τον Μάριο, που ακόμα δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την απουσία του και που κάθε μέρα νιώθουμε ότι μας λείπει περισσότερο”.

“Εάν υπάρχει δυνατότητα να μας βλέπει από εκεί που βρίσκεται, θα νιώθει απέραντα ευτυχισμένος, γιατί η πόλη του, οι φίλοι του, μια πολιτεία ολόκληρη, τον κρατάνε ζωντανό μέσα από τα τραγούδια του, αλλά κυρίως γιατί τα τραγούδια του εξακολουθούν να φτιάχνουν παρέες και να ενώνουν ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων”, συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο παιδικός του φίλος, δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, ο οποίος είπε ότι ο Μάριος Τόκας, ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του, ποιητή Κύπρου Τόκα, δεν άλλαξε ποτέ και “όπως έφυγε από την Κύπρο, σεμνό παιδί της γειτονιάς, έτσι έμεινε για πάντα. Δεν έγινε αιχμάλωτος των επιτυχιών που κέρδισε με το ταλέντο του, ούτε τον θάμπωσαν οι προβολείς της δημοσιότητας”.

Ο Μάριος, συνέχισε, μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει για πάντα με τα τραγούδια του, τα οποία θα σιγομουρμουρίζουμε για πάντα.

Στην εκδήλωση τραγούδησαν, η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, η Κατερίνα Παράσχου και η μικτή χορωδία του ΙΒ΄` Λανιτείου Δημοτικού Σχολείου.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 02/06/2017 06:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: