Οι Τούρκοι διαψεύδουν ότι έκαναν πρόταση για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων




Διάψευσε το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών τις διαρροές της Αθήνας και της Λευκωσίας για πρόταση τεσσάρων σημείων, που περιλαμβάνει τις εγγυήσεις, της συνθήκης συμμαχίας, της αποχώρησης του κατοχικού στρατού και τον τρόπο εφαρμογής της λύσης.

Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Πάντως, ελληνικές και κυπριακές πηγές επιμένουν ότι η πρόταση παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη στιγμή που ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί …άκουγε!

Η ανακοίνωση, που φέρει τον τίτλο «η ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Πρεσβευτή Χιουσεγίν Μουφτούογλου σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς αναφορικά με πρόταση της τουρκικής πλευράς στη Διάσκεψη για την Κύπρο», αναφέρει:

“Δημοσιεύματα σύμφωνα με τα  οποία, στη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία είναι σε εξέλιξη στην Ελβετία, η Τουρκία παρουσίασε σχέδιο τεσσάρων φάσεων για την απόσυρση των στρατευμάτων μας από το νησί, καθώς και τα ποσοστά που αναφέρθηκαν σ’ αυτά τα δημοσιεύματα, δεν είναι αληθή”.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

29 June 2017, Statement of Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs,Ambassador Hüseyin Müftüoğlu, in response to a question on allegations concerning the proposal made by the Turkish side at the Conference on Cyprus.

Reports to the effect that, at the Conference on Cyprus which is ongoing in Switzerland, Turkey presented a four-phased plan for troop withdrawals from the Island, as well as the percentages mentioned in those reports, are not true.

ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ):
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», η πρόταση Τσαβούσογλου περιλαμβάνει μηχανισμό παρακολούθησης της συμφωνίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τα δύο μέρη της μελλοντικής ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, δύο από το ομοσπονδιακό (μελλοντικά κράτος της Κύπρου) και έναν από τα Ηνωμένα Εθνη. Προκειμένου αυτός ο μηχανισμός παρακολούθησης να έχει αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει consensus μεταξύ όλων.

Οι Τούρκοι προτείνουν, επίσης, άμεση αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού στρατευμάτων και έναρξη παράλληλης διαδικασίας αποχώρησης των υπολοίπων, έως ότου παραμείνει ένας ελάχιστα συμφωνημένος αριθμός. Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιμένουν στη διατήρηση κάποιου αριθμού στρατευμάτων. Προτείνουν, επίσης, διατήρηση των εγγυήσεων μέσω μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας.

Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε μια τροποποίηση της Συνθήκης Συμμαχίας, δηλαδή για την εξωτερική ασφάλεια του νέου κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι επί τούτου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έχει προτείνει Σύμφωνο Φιλίας, κάτι το οποίο φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από πολλές πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η συνολική τουρκική πρόταση περιγράφεται ως προσαρμογή στα νέα δεδομένα στο νησί («adaptation on the new state of affairs») τόσο για τις εγγυήσεις όσο και για την ασφάλεια.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έσπευσε να δηλώσει ότι η τουρκική πρόταση «δεν μας ικανοποιεί καθόλου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: