Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της χαιρετίζουν τις δηλώσεις του Τραμπ για το Κατάρ




Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν χαιρέτισαν σήμερα την απαίτηση του Αμερικανού προέδρου προς το Κατάρ να σταματήσει “αμέσως” να στηρίζει την τρομοκρατία, όμως δεν απάντησαν σε μια έκκληση που τους απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαλαρώσουν τις πιέσεις τους προς την Ντόχα.


Αφού διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ την Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία τόνισε ότι δεσμεύεται να δράσει “αποφασιστικά και γρήγορα” για “να κλείσει όλες τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας” σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA και η οποία αποδίδεται σε “επίσημη πηγή”.

Με μια δική τους ανακοίνωση, την Παρασκευή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επαίνεσαν επίσης τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση που τηρεί απέναντι στην “ανησυχητική στήριξη του εξτρεμισμού” εκ μέρους του Κατάρ. “Το Κατάρ θα πρέπει τώρα να δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του”, σημείωσε ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, Γιούσεφ αλ Οτάιμπα.

Από την πλευρά του, το Μπαχρέιν “επαίνεσε” τις δηλώσεις του Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι το Κατάρ θα πρέπει στο εξής να καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο BNA.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Κατάρ ότι “ιστορικά χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό επίπεδο”. Την ίδια ώρα όμως το Πεντάγωνο και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προειδοποιούσαν για τις στρατιωτικές, εμπορικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα είχε ένας αποκλεισμός του εμιράτου από τις αραβικές και άλλες χώρες.

Σε μια άλλη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το SPA σήμερα, γίνεται αναφορά στην έκκληση του Τίλερσον να σταματήσει το Κατάρ να στηρίζει την τρομοκρατία, όχι όμως και στην προειδοποίηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κρίση αυτή πλήττει τους κατοίκους της χώρας, ζημιώνει τις εμπορικές συμφωνίες και πλήττει τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση αυτή μετά την Αραβική-Ισλαμική-Αμερικανική Σύνοδο Κορυφής ου διεξήχθη τον περασμένο μήνα στο Ριάντ και όπου ο Τραμπ εκφώνησε μια ομιλία για τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των ενεργειών κατά του Κατάρ, ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ένδειξη, ούτε από τη Σαουδική Αραβία ούτε από τα ΗΑΕ ότι θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με το Κατάρ.

Το Κατάρ πρέπει να σταματήσει “αμέσως” να χρηματοδοτεί την “τρομοκρατία”, απαιτεί ο Τραμπ

10/06/2017 13:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: