Η Ομογένεια των ΗΠΑ ενισχύει την προσπάθεια του επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου




Με την αρωγή του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, η ομογένεια στις ΗΠΑ συγκέντρωσε περίπου 80 χιλιάδες δολάρια για να βοηθήσει τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να αποκαταστήσει τις ζημιές και να συντηρήσει τις σπάνιες αγιογραφίες του ιερού ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα της Καρπασίας.

Ο αρχικός ναός είναι του 11ου και του 12ου αιώνα, ενώ τον 18ο αιώνα προστέθηκε νάρθηκας. Μετά το 1977, όταν έφυγαν από τη Γιαλούσα οι τελευταίοι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι, ο ναός μετατράπηκε σε τέμενος και στη συνέχεια σε χοροδιδασκαλείο.

Εγκαταλείφθηκε περίπου πριν από 4 χρόνια και το 2015 τελέστηκε όπως και το 2016, από τον επίσκοπο Χριστόφορο, η Θεία Λειτουργία στις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς ο ναός είναι αφιερωμένος στο εν Χώναις (Κολοσσαίς) θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, λόγω της γειτνίασης των βόρειων παραλίων της Κύπρου με τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας. Κατά την αναγκαστική έξοδο των Γιαλουσιτών από το χωριό τους, ο τελευταίος εφημέριος, Ζoΐζος Λοϊζίδης, με τη βοήθεια συγχωριανών του και με μεγάλο κίνδυνο, κατάφεραν να μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές φορητές εικόνες και άλλα κειμήλια του ναού.

Η εκδήλωση για τη βοήθεια της συντήρησης του ναού τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανισμών και τον πρόεδρό της Κυριάκο Παπαστυλιανού, και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Ομιλητής ήταν ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, με θέμα: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου: Το παράδειγμα της εκκλησίας του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Γιαλούσα».

Ο ναός αυτός, είπε, που έχει τόσο μεγάλη αρχαιολογική και εκκλησιαστική σημασία, είναι ο καθεδρικός ναός της Επισκοπής Καρπασίας, που επανασυστάθηκε ύστερα από 800 χρόνια. Συνδέει ολόκληρη τη χερσόνησο της Καρπασίας και «δίνει την δυναμική για την ελπίδα επιστροφής των πατρογονικών μας εδαφών», τόνισε ο επίσκοπος Καρπασίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι η Επισκοπή Καρπασίας περιλαμβάνει σήμερα 26 ενορίες, εκ των οποίων όμως οι 24 παραμένουν ανενεργές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλειος Φιλίππου, ο πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο κοινοτάρχης της κατεχόμενης Γιαλούσας, Παναγιώτης Χατζηπαντελή κ.ά.

Το συνολικό κόστος του έργου θεωρείται δυσβάστακτο για την Επισκοπή, καθώς υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 300.000 δολάρια. Μάλιστα, θεωρείται ότι πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν – ακόμη και τον προσεχή Σεπτέμβριο – καθώς οι φθορές που έχει υποστεί η εκκλησία είναι πολύ σοβαρές.

«Μπορεί το έργο να έχει μπει υπό την αιγίδα της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πρόκειται για οργανισμούς που βάζουν απλώς την υπογραφή τους και δεν πρόκειται να συνεισφέρουν οικονομικά», ενημέρωσε το ακροατήριο ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Σημειώνεται ότι η επισκοπή Γιαλούσας είχε εξασφαλίσει άλλα 80.000 δολάρια από άλλες δωρεές πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Ο επίσκοπος Καρπασίας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο της κατεχόμενης Γιαλούσας Παναγιώτη Χατζηπαντελή, θα επισκεφθεί – πέραν της Νέας Υόρκης – την Αννάπολις του Μέριλαντ, όπου κατοικούν αρκετοί πρόσφυγες από τη Γιαλούσα και από εκεί κατάγεται ο δήμαρχός της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Α. Βικέτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: