Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δείχνει το τέλος του τούνελ για ελληνική κρίση, λέει ο Γκουαλτιέρι




Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «σημείο καμπής» και δείχνει «το τέλος του τούνελ» για την ελληνική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «έχει υποτιμηθεί» και αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα μπροστά».

Ο κ. Γκουαλτιέρι διαπίστωσε πρόοδο οικονομική, αλλά και σε επίπεδο κλίματος και βλέπει να οικοδομείται εμπιστοσύνη, με θετικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και την αύξηση της απασχόλησης.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ερμήνευσε την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος ως «αύξηση της ικανότητας της χώρας να συλλέγει φόρους» και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Μάριο Ντράγκι στον Νίκο Χουντή, ότι η Ελλάδα δεν έχει τις προϋποθέσεις να μπει στην ποσοτική χαλάρωση, είπε ότι η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ χρειάζεται «πιο προσεκτική ανάγνωση» και μιλάει μόνον για σήμερα, αναμένοντας «την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και όχι τη λήψη πρόσθετων μέτρων».

Ο κ. Γκουαλτιέρι επισκέφθηκε την Ελλάδα ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του ΕΚ που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και έχει συσταθεί κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού, προκειμένου να προσδώσει περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο στην πορεία του προγράμματος.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο.

27/06/2017 18:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: