Η Λαγκάρντ στο Eurogroup: Συμφωνία επί των πολιτικών, όχι ακόμα για το ελληνικό χρέος




Με επικεφαλής την γενική διευθύντρια κ. Κριστίν Λαγκάρντ «κατεβαίνει» η ομάδα του ΔΝΤ στο επόμενο Eurogroup, κατά το οποίο εκφράζεται η ευχή ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία για την Ελλάδα.

Η παρουσία της κ. Λαγκάρντ ενισχύει τις ελπίδες για συμφωνία, αν και υπάρχει ακόμα σκεπτικισμός για το πόσο ακόμα «θα το τραβήξει» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, ο οποίος επέβαλε τις θέσεις του και στους Ευρωπαίους και στο Ταμείο.

Στο ΔΝΤ, που έχει επιλέξει “τη θέση άμυνας”, λένε πως αν και υπάρχει συμφωνία επί των πολιτικών, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις πάλαιψε να αποδείξει ότι το ΔΝΤ δεν «λύγισε» στις απαιτήσεις της Γερμανίας, αλλά είναι φανερό ότι η υπόθεση της Ελλάδας οδηγείται στον συμβιβασμό που εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ως «λαγός» του Βερολίνου: Το Ταμείο θα παραμείνει στο Πρόγραμμα αλλά θα συμμετέχει χρηματοδοτικά μόνο όταν υπάρξει διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Ραις, πάντως, αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ παραβιάζει τους κανόνες του για να εξυπηρετήσει τη Γερμανία και ήταν απόλυτος γι’ αυτό, απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος.

Ο εκπρόσωπος τόνισε συγκεκριμένα:
«Το Ταμείο δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του εάν προχωρήσει σε «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής» που επαναλαμβάνω είναι η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για εμάς».

Στο σημείο αυτό είπε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες του όποιου προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα και το διοικητικό συμβούλίο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις αυτή η «Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής», που θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε σε δεκαεννέα περιπτώσεις στο παρελθόν. Σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα, όπως και στην Ελλάδα ήταν ότι υπήρχε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ράις είπε ότι ο κ. Τόμσεν και οι συνεργάτες του αδυνατούν να παρουσιάσουν αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για την Ελλάδα στο Δ.Σ.: «Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση της Ελλάδος», τόνισε και πρόσθεσε:

Η συμμετοχή μας διασφαλίζει μεταρρυθμιστική πρόδο, προοπτική λύσης χρέους και αποτρέπει ενδεχόμενο δυσαρεστων καταστάσεων τον Ιούλιο.

Αμφισβήτησε ότι η κυοφορούμενη συμφωνία αποτελεί διέξοδο (στα αδιέξοδα των Ευρωπαίων) και σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες για ελάφρυνση του χρέους.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το χρέος, είπε ότι αυτή θα είναι «έγκριση επί της αρχής» (Approval in Principle Procedure). Με αυτή εγκρίνεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα και παραμένει υπί αίρεση η χρηματοδότηση, η οποία θα προχωρήσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ράις είπε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από πλευράς του Ταμείου στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει για μία πλήρη συμφωνία. Αντίθετα, υπογράμμισε, το Ταμείο θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και του καθορισμού των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αν και ανέφερε ότι αυτά δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένα από την αρχή.

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Ράις, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να εργάζεται στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής λύσης -που, για το Ταμείο, είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και την ελάφρυνση χρέους.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ

Έχω πει στο παρελθόν ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθεί απόλυτα εκ των προτέρων, αλλά χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα είναι αρκετά συγκεκριμένα για να υπάρξει η απαραίτητη βιωσιμότητα του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Θα έλεγα ότι έχει υπάρξει πρόοδος, οι διαφορές αμβλύνονται, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Επομένως συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά για μια συμφωνία ελπίζουμε ότι στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα στις 15 Ιουνίου.

Γιατί θέλω να τονίσω ότι ο πρωταρχικός στόχος του ΔΝΤ είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για το χρέος. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας. Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, τότε θα είμαστε στην θέση να πάμε στο εκτελεστικό μας συμβούλιο για έγκριση του προγράμματος. Αλλά όπως είπα δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Υπάρχει όπως έχουμε πει και η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε την έγκριση επί της αρχής. Αυτή η επιλογή πιθανότατα θα βρεθεί στο τραπέζι αν καταστεί αδύνατο να επιτύχουμε μια συμφωνία για το χρέος πριν τα μέσα του Ιουλίου, όπου η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη από τον ESM για να κάνει ορισμένες μεγάλες πληρωμές. Και όπως η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε στην συνέντευξη που έδωσε υπάρχει αυτή η επιλογή που θα έδινε την δυνατότητα στο ΔΝΤ να δώσει την έγκριση του στην βάση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και αυτό είναι ένα σημαντικό αλλά, θα κάνουμε οποιαδήποτε εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ να στηρίζεται στην συμφωνία των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Επομένως αυτή είναι η συμφωνία επί της αρχής, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις για να συνεχιστούν και στους πιστωτές να συμφωνήσουν. Αυτή η επιλογή της συμφωνίας επί της αρχής έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στην δεκαετία του 80 για περιπτώσεις όπου είχε υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές αλλά όχι για το χρέος με τους πιστωτές. Αυτή λοιπόν είναι ακριβώς η θέση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα. Έχει συμφωνήσει με το Ταμείο για τις πολιτικές, αλλά δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τους πιστωτές. Άρα η ανάμειξη του Ταμείου μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στο να οριστικοποιηθούν. Αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία.

Για αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία επί της αρχής είναι μια πιθανή επιλογή. Έχει παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο; Όχι. Δεν είμαστε ακόμα κοντά σε αυτό το στάδιο. Η πρώτη μας επιλογή παραμένει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τα δύο πόδια του προγράμματος.

Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε με αυτή την επιλογή (επί της αρχής συμφωνία) φυσικά και θα την παρουσιάσουμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο για έγκριση.

Η συμφωνία επί της αρχής έχει χρησιμοποιηθεί 19 φορές στο παρελθόν. Είναι μια επιλογή που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Το ΔΝΤ φυσικά δεν θα παραβιάσει τους κανόνες του. Θέλω να τονίσω πάλι ότι (συμφωνία επί της αρχής) είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή.

Πρώτον συνεχίζουμε να πιέζουμε για να πετύχουμε την πρώτη καλύτερη επιλογή. Δεύτερον οι τεχνικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τους κανόνες ή τις κατευθυντήριες γραμμές μας. Έχει η Ελλάδα ειδική μεταχείριση; Φυσικά και όχι. Αυτή είναι μια διαδικασία που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ξανά όταν θα αισθανθούμε ότι είναι για το συμφέρον της χώρας μέλους. Πως η Ελλάδα λοιπόν θα ωφεληθεί (από μια συμφωνία επί της αρχής);
·     Θα διατηρήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που πιστεύω ότι οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους το αξίζουν
·     Θα δώσει ώθηση στην διευθέτηση της ελάφρυνσης του χρέους
·     Η εναλλακτική του να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ που δεν θα είχε πρόβλεψη για το χρέος
·     Βοηθάει να αποφύγουμε μια πιθανή οικονομική αναταραχή τον Ιούλιο όπου η Ελλάδα έχει να κάνει ορισμένες μεγάλες πληρωμές. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να προχωρήσουν σε εκταμίευση της δόσης με μια τέτοια συμφωνία (επί της αρχής)
·     Διατηρεί τις αρχές του ΔΝΤ τις οποίες με συνέπεια. Με μια συμφωνία επί της αρχής θα συνεχίζουμε να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους πριν το Ταμείο εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα.

Άρα οι αρχές διατηρούνται. Δεν υποχωρούμε, αλλά αντιθέτως ενισχύουμε τις θέσεις του ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: