Η κρίση με το Κατάρ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, προειδοποιεί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ




Η διαμάχη ανάμεσα στο Κατάρ και σε άλλα αραβικά κράτη μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο, δήλωσε σήμερα σε μια εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόσθεσε πως διαβλέπει ακόμη να υπάρχει ευκαιρία για την αποκλιμάκωση της έντασης.

«Υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαμάχη να οδηγήσει σε πόλεμο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, κάνοντας λόγο για «δραματική» τραχύτητα στις σχέσεις μεταξύ συμμαχικών και γειτονικών χωρών στον Περσικό Κόλπο.

Ο Γκάμπριελ είπε πως οι προσωπικές συνομιλίες του αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, και τα τηλεφωνήματα που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και του Κουβέιτ υπογράμμισαν τις ανησυχίες του.

«Μετά τις συνομιλίες που είχα αυτή την εβδομάδα, γνωρίζω πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν επίσης καλές ευκαιρίες για να σημειωθεί πρόοδος», είπε.

— Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κατάρ εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας από την Πόλη του Μεξικού πλάι στον μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο. Η καγκελάριος τόνισε ακόμα την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών του Κόλπου αλλά και της Τουρκίας και του Ιράν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική λύση συγκρούσεων όπως είναι η κατάσταση στη Συρία, η κατάσταση στη Λιβύη, ή η κατάσταση στο Ιράκ δεν θα συμβεί ποτέ αν συγκεκριμένοι παίκτες δεν συμπεριλαμβάνονται καν πλέον στη συζήτηση και αυτό περιλαμβάνει το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.

Η γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι θα επιθυμούσε η ισορροπία των δυνάμεων να διατηρηθεί «με σύνεση» στην περιοχή καθώς και ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα έπρεπε να είναι στην ατζέντα της Συνόδου G20 που θα γίνει τον επόμενο στο Αμβούργο.

Αραβικά κράτη συνέχισαν να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Κατάρ τοποθετώντας δεκάδες άτομα που έχουν σχέση με τη χώρα σε λίστες τρομοκρατών.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο ασφυκτικός κλοιός εμποδίζει την αμερικανική δυνατότητα για μακροπρόθεσμες επιχειρήσεις στην περιοχή. Στο Κατάρ λειτουργεί άλλωστε η μεγαλύτερη αμερικανική βάση της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε την προσδοκία όλες οι πλευρές να βρουν μια λύση.

— Ο Νίγηρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Κατάρ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις αραβικές χώρες που έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους με την Ντόχα, την οποία κατηγορούν ότι στηρίζει οικονομικά τους εξτρεμιστές ισλαμιστές και το Ιράν.

Και άλλες αφρικανικές χώρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις προσπάθειες απομόνωσης του Κατάρ. Η Μαυριτανία, που είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, διέκοψε τους δεσμούς της με το Κατάρ την Τρίτη ενώ η Γκαμπόν καταδίκασε το εμιράτο υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Η Σενεγάλη έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Κατάρ.

10/06/2017 19:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: