Η Κύπρος παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




Η Κύπρος θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα αναδύεται δυνατότερη από ποτέ από την πρωτοφανή κρίση και που ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι γρηγορότερος από όσο κάποιος μπορούσε να προβλέψει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος, Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την τελετή έναρξης του 12ου Κυπρο-Ρωσικού Φεστιβάλ, στη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι, το γεγονός πως το φεστιβάλ διοργανώνεται για 12 συναπτά έτη, αποδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός που προάγει την ενότητα, την κοινωνική συνοχή μεταξύ των δυο λαών, την ξεχωριστή κουλτούρα και παράδοση τους, και που γιορτάζει την εξαίρετη και γνήσια φιλία τους.

Ζήτησε δε από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, να διαβιβάσει τη βαθιά του εκτίμηση προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως υπάρξει ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στη Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο, ενώ δήλωσε έτοιμος, σε αντίθετη περίπτωση, να επισκεφθεί ο ίδιος ξανά τη Μόσχα, ώστε να μελετηθούν νέοι τομείς αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

“Οι χώρες μας διατηρούν διαχρονική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, μια συνεργασία που στηρίχθηκε σε δυνατούς και βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς”, είπε και διαμήνυσε πως “αυτή η συνεργασία εκτιμάται τα μέγιστα από την Κυπριακή Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου και την οποία προσδοκούμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά σε νέα επίπεδα”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμη τη ικανοποίηση αλλά και την ευγνωμοσύνη του, για τη ψήφο εμπιστοσύνης που ο ρωσικός λαός και ιδιαίτερα η έντονα δραστηριοποιημένη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στο νησί, έχουν επιδείξει προς την Κύπρο και την οικονομία της, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών,

“Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόδειξη της αρχής της αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μας και αποδεικνύει επίσης ότι η Κύπρος και η Ρωσία εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση η οποία βασίζεται σε στέρεα βάση, με ένα ευοίωνο μέλλον”, συμπλήρωσε .

Ο Πρόεδρος Αναστιασιάδης εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του λαού μας για την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας και τις θέσεις αρχών σε σχέση με τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, ανέφερε πως το φεστιβάλ αποδεικνύει πως η Ρωσία και η Κύπρος έχουν εξαιρετικές φιλικές σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι, η αύξηση κάθε χρόνο του αριθμού των συμμετοχών σε αυτό, δείχνει πως και οι διμερείς μας σχέσεις και δεσμοί ενδυναμώνονται.

Υπέδειξε ακόμη πως δεν υπάρχει καλύτερος τόπος από τη Λεμεσό για να φιλοξενεί το φεστιβάλ, “τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου και ο τόπος διαμονής της πλειοψηφίας των Ρώσων που ζουν στο νησί”.

Ανέφερε δε πως η ρωσική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, με κάποιους να υπολογίζουν τον αριθμό των Ρώσων που διαμένουν μόνιμα να φτάνει τις 50 χιλιάδες, ενώ άλλοι εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος.

Ο κ. Οσάτσι είπε ακόμη πως πέρσι, 800 χιλιάδες Ρώσοι ήρθαν για διακοπές στο νησί, όσος σχεδόν ο πληθυσμός της Κύπρου και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσωπική του εμπλοκή στη διατήρηση και ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών.

Στους άρρηκτους δεσμούς των δυο χωρών αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η δυνατή φιλία θα γιορταστεί τις δυο μέρες του φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους και Ρώσους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία, ο ένας του άλλου.

Η Λεμεσός συνέχισε, αποτελεί παράδειγμα έκφρασης της Κυπρο-Ρωσικής φιλίας, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι και ρωσόφωνοι μένουν στην πόλη για χρόνια και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, με πολύτιμη προσφορά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Λεμεσού.

“Η Λεμεσός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η πλούσια και πολυμορφική σύνθεση των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν”, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης και διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα διασφαλίσει και θα ενισχύσει αυτούς τους δεσμούς μέσα από σειρά δράσεων που ξεφεύγουν από τα όρια της Λεμεσού.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, που ολοκληρώνεται σήμερα, παρευρέθηκαν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καθώς και εκπρόσωπος της Ρωσικής Δούμας.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 11/06/2017 09:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: