Στιγνιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ. Δεξιά η κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Πηγή: IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Η κ. Λαγκάρντ στο Δ.Σ. του ΔΝΤ: Δεν μπορούσαμε να κάνουμε το μέγιστο, συνεχίζουμε…

Μέχρι τις 27 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί από το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών του Ταμείου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. Ευρώ, τα οποία θα δοθούν μόνο αν υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη για την ελάφρυνση του χρέους.

Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τα ταξίδια της στο εξωτερικό και με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στη συμμετοχή της στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε το μέγιστο -εννοεί να προτείνει πλήρη συμμετοχή μαζί με άμεση χρηματοδότηση. Και αυτό, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους.

Όπως είναι γνωστό η Γερμανία αρνήθηκε να διαπραγματευθεί το ζήτημα και το ΔΝΤ αποφάσισε να προτείνει την «επί της αρχής έγκριση».

Αναφορικά με την ελάφρυνση, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι ελέχθησαν και έγιναν κάποια πράγματα, πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά. Και δεσμεύθηκε να ενημερώσει το Δ.Σ. εν καιρώ. Χαρακτήρισε δε την πρόταση «επί της αρχής έγκριση» μία άριστη λύση.

Πηγές στην Ουάσιγκτον μας είπαν ότι «δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο». Τόνισαν ότι «απλά έγινε μία προσθήκη» και θύμισαν ότι «εάν επρόκειτο για καινούργιο Μνημόνιο έπρεπε να το φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και ψήφιση». Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, είπαν οι πηγές.

Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης θέματα του Γκαμπόν και της Ακτής Ελεφαντοστού!!!

Ρωτήσαμε το Γραφείο Τύπου του ΔΝΤ για την πιθανότητας επίσκεψης της κ. Λαγκάρντ στην Αθήνα, και μας απάντησε ότι “δεν υπάρχει καμία ένδειξη” (για κάτι τέτοιο).

Leave a comment

Your email address will not be published.


*