Οι γερμανικές οφειλές, το “άτολμο” πολιτικό σύστημα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επιμένει




Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης

Σε αυτή τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας τα θετικά διαδέχονται τα αρνητικά συναισθήματα και τούμπαλιν. Μας ενθουσίασε η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μας απογοήτευσαν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα:

1. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο και στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θέμα των Γερμανικών οφειλών είπε μεταξύ των άλλων:

«…έχουμε πει ότι εμείς θεωρούμε ότι οι απαιτήσεις που έχουμε για τα θέματα της Κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Μέσα στην καρδιά της Γερμανίας και ενώπιον Γερμανικού ακροατηρίου η πατριωτική στάση του Προέδρου μας παίρνει μια διαφορετική διάσταση. Διδάσκει τι εστί ήθος και πατριωτισμός. Μέσα στην καρδιά της Γερμανίας απευθυνόμενος σε όλους (Γερμανούς-Έλληνες λοιπούς Ευρωπαίους) υπενθυμίζει πολύ σοφά ότι: «πέρα από την οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε στον θεσμούς της Ευρώπης και να πούμε στον δύσκολο κόσμο που ζούμε ότι οι αρχές και οι αξίες αυτού του πολιτισμού –ανθρωπισμός, ειρήνη, δημοκρατία, και δικαιοσύνη και ιδίως κοινωνική δικαιοσύνη- παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες.

Σημειώνουμε την διαχρονικά συνεπή επιστημονικά και πολιτικά στάση του Προέδρου κ. Παυλόπουλου στο ζήτημα των Γερμανικών οφειλών.

Όταν μάλιστα το 2015 το υπο τον Σόϊμπλε υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας είχε δηλώσει : «η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας» ο κ. Παυλόπουλος έστειλε στον προκλητικό Σόϊμπλε μια εξαιρετική απάντηση (μπορείτε να την διαβάσετε στο http://agonaskritis.gr/όταν-ο-προκόπης-παυλόπουλος-τα-έβαλε-μ/).

Παραθέτω ένα μικρό μόνον τμήμα της απάντησης του κ. Παυλόπουλου:
“Και κάτι τελευταίο: Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται και από την ανάγκη οριοθέτησης των υποχρεώσεων των χωρών της ευρωζώνης ως προς την επίτευξη βασικών δημοσιονομικών στόχων –μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας-μέλους- επιβάλλει και την επίλυση των μεταξύ των χωρών αυτών κάθε είδους συναφών διαφορών, με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.»

Επισημαίνω από τον Ιανουάριο του 2015 ήταν αυτή η απάντηση.

2. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα

Αποφάσισαν τη σύσταση της 3ης Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Κατέληξαν σε έκθεση, ψηφίσθηκε στη Βουλή και οι όποιες κινήσεις και αποφάσεις στις καλένδες… Αλήθεια γιατί άραγε;

Τι φοβούνται; Μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα στην «σύμμαχη»-«εταίρο»-δανειστή-τοκογλύφο Γερμανία; Προσωπικά γνωρίζω, ότι επιχειρήσεις αλλά και νοικυριά, πως όταν χρωστάνε προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα πρώτα από όλα από αυτούς που τους οφείλουν. Και οι Γερμανοί μας οφείλουν αδιάφορα το τι ισχυρίζονται, όπως και εμείς οφείλουμε. Βεβαίως το θέμα δεν είναι απλά οικονομίστικο είναι πρωτίστως ηθικό, πολιτικό, αξιοπρέπειας.

Στις 10 Ιουνίου του 1944 οι Γερμανοί Ναζί κατέσφαξαν το Δίστομο. Οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης Κάσελ ενώπιον του Προέδρου μας τίμησαν τους δικούς μας νεκρούς και μπράβο τους. Οι δικοί μας πολιτικοί αρκέσθηκαν σε αναρτήσεις στο twitter. Ιδού η ανάρτηση του Πρωθυπουργού:

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των Ναζί, δεν ξεχνάμε την Ιστορία. Τιμούμε την Αντίσταση, προσηλωμένοι στην Ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Και η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Για πάντα στη μνήμη μας τα θύματα της χιτλερικής σφαγής του Διστόμου. Το μήνυμα μας: Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία σε όλη την Ευρώπη.

Οι εκπρόσωποι των 2 μεγαλύτερων κομμάτων λέξη για την ταμπακιέρα. Θα διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ή όχι; Η ΝΔ στη Βουλή είπε το απαράδεκτο όχι της . Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το λενινιστικό 1 βήμα μπροστά 2 βήματα πίσω ακυρώνει στην πράξη όσα είχε δεσμευθεί.

Πόσοι βουλευτές της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνόδευαν στην Γερμανία τον Πρόεδρο; Πόσοι από αυτούς τους βουλευτές ή και η ίδια η Επιτροπή ή η Βουλή έχουν πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία; Τι περιμένουν; Δεν γνωρίζουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την υπόθεση: «Ούτε το 15% δεν το ξέρει. Όσο για τη νεολαία, εκεί το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο» (ΕΔΩ)

Μόνο θλίψη προκαλούν αυτές οι πολιτικές συμπεριφορές. Και αν αναλογισθεί κάποιος ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί από το θέμα του χρέους μέχρι τα μέτρα και τα αντίμετρα. Θα μπορούσε να στριμώξει τα συστημικά πολιτικά κόμματα της Γερμανίας ενόψει των εκλογών τους.

Πέραν, όμως, όλων αυτών είναι ΗΘΙΚΗ υποχρέωση του ελληνικού πολιτικού συστήματος να απαιτήσει τη δικαίωση όλων όσων πλήρωσαν της Γερμανοναζιστική θηριωδία, όχι μόνον σε ατομικό επίπεδο, όσο κυρίως σε συλλογικό σε κρατικό. Το χρωστάμε στους χιλιάδες νεκρούς, στις εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες, στα χιλιάδες παιδιά που μεγάλωσαν ορφανά. Το χρωστάμε στους χιλιάδες Έλληνες που σύρθηκαν ως σκλάβοι-όμηροι των Ναζί και τους υποχρέωναν σε καταναγκαστική εργασία ασκώντας πάνω τους σωματική-ψυχολογική βία (μεταξύ αυτών και ο πατέρας μου-17 χρονο παιδί τότε). Το χρωστάμε στην ιστορία, στον πολιτισμό μας. Δεν μπορούν να υπερισχύουν τα πολιτικάντικα παιγνίδια. Ο πατριωτισμός δεν μετριέται ούτε με τα twitter, ούτε με τις διακηρύξεις. Οι πράξεις, ή και οι παραλήψεις.

Άλλωστε «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και αυτό είναι μέγεθος και ποιοτικό και ποσοτικό. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορούν, έχουν το ανάστημα; Ίδωμεν

  • Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Αναλυτής
    ([email protected],@skouterisd1)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: