Οι επιθέσεις σε Ευρώπη δείχνουν πως το ΙΚ βρίσκεται στo τέλος του, λέει ο καθηγητής Κουσκουβέλης




“Ασφαλώς οι επιθέσεις στην Ευρώπη δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στην τελευταία του φάση” σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, σε σχέση με τις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων στο πεδίο των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Συρία, αλλά και τις νεότερες επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, πεδία που εκτιμάται πως είναι άμεσα συσχετιζόμενα.

Εξελίξεις στις οποίες προστίθενται και νέα δεδομένα: «έχουμε ασφαλώς μια επανάκαμψη, στην περιοχή, του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος για πολλά χρόνια ακολουθώντας μια πολιτική “στρατιωτικής αναμονής” δεν δρούσε στην περιοχή (…), (με την επανάκαμψη αυτή να εκδηλώνεται) κυρίως εμμέσως με την ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, ενώ προφανώς υποστηρίζονται και οι Κούρδοι του Ιράκ με στόχο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα (σ.σ στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος και τις αδερφές οργανώσεις)» τονίζει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εκτιμά ότι η ροή των εξελίξεων δείχνει πως προκύπτει πλέον αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την περιοχή με “διαφορετικό υπουργό Εξωτερικών, υπουργό Άμυνας (…) και αποτέλεσμα να έχουμε μια διαφορετική παρουσία (σ.σ της αμερικανικού παράγοντα)”.

Το άμεσο επόμενο διάστημα θα είναι και ενδεικτικό των εξελίξεων που θα διαμορφώσουν την τελική διαπραγμάτευση για το μέλλον της εν λόγω χώρας, εκτιμά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ, αφού πλέον «όλοι οι “παίκτες” επιθυμούν να πλασαριστούν για την επόμενη ημέρα» όπως αναφέρει. Παρατηρεί δε πως οι πρόσφατες ασύμμετρες τρομοκρατικές επιθέσεις απέναντι σε πολίτες ειδικά στην Ευρώπη δεν θα σταματήσουν ενώ θα διαφαίνεται η ήττα του Ισλαμικού Κράτους σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Ασφαλώς θα δούμε επανάληψη του φαινομένου. Εκεί όπου βλέπουμε παρόμοια κρούσματα σε διαφορετικές χώρες, όσο μειώνεται ο χρόνος ζωής του Ισλαμικού Κράτους, τόσο περισσότερο θα έχουμε αντιδράσεις αυτού του είδους στην Ευρώπη. Αυτό (σ.σ το φαινόμενο των τρομοκρατικών χτυπημάτων) είναι κάτι που θα το δούμε να επαναλαμβάνεται στο βαθμό, που οι δυτικές κοινωνίες είναι ανοιχτές, ελεύθερες κοινωνίες και δεν μπορούν να αστυνομεύουν του πάντες» καταλήγει ο κ.Κουσκουβέλης.

20/06/2017 14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: