Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του εγγράφου που ετοιμάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Επίσης οι εφημερίδες αναφέρονται στους τρεις “μνηστήρες” για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λεμεσού, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές, στο στόχο που τίθεται για προσέλκυση 6 εκατομμυρίων τουριστών το χρόνο, και στις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Η “Αλήθεια” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “`Ανοιγμα Τουρκίας στην ΕΕ για Κυπριακό” πως ο Μπιναλί Γινλντιρίμ κάλεσε την ΕΕ να παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί η λύση στο Κυπριακό βιώσιμη. Αλλού αναφέρει πως με την συνοδεία των πολιτικών αρχηγών θα μεταβεί στο Κρανς Μοντάνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης γράφει πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας θέλει, το ΑΚΕΛ όμως δεν θέλει να συνεργαστούν στις προεδρικές εκλογές του 2018.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Συνθήκη κατάργησης της ΚΔ” πως το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της νέας Συνθήκης που θα συμφωνηθεί και πως αυτό που προωθεί ο κ. `Ειντε είναι μια νέα συνθήκη Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής της λύσης, αλλά και μια νέα Συνθήκη Φιλίας που θα αντικαθιστά τη Συνθήκη Συμμαχίας. Αλλού αναφέρει πως 50 πυροσβέστες είναι έτοιμοι για να μεταβούν στην Πορτογαλία και ψάχνουν για αεροσκάφη μεταφοράς. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως τρεις ισχυροί ξένοι πέρασαν στη “μικρή λίστα” των μνηστήρων για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Παραδίδεται το κοινό έγγραφο για σχόλια” αναφέρει στο κύριο της θέμα πως εντείνονται οι πολιτικές επαφές ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα, και πως ο κ. `Ειντε αναμένεται να παραδώσει αύριο στα εμπλεκόμενα μέρη το κοινό έγγραφο. Αλλού αναφέρει πως το ΑΚΕΛ τίμησε τους Βαλεντίνο Χαραλάμπους και Αντρέα Κουκουμά, δυο πρωτεργάτες στη διάδοση του πνευματικού έργου. Επίσης αναφέρει πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ είναι έτοιμοι για δυναμικά μέτρα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Στόχος τα 6 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030” πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τη δευτέρα πως θα αρχίσουν τον Ιούλιο οι συζητήσεις για την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση πέραν των 6 εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο από το 2030. Αλλού αναφέρεται σε αισιοδοξία που εκφράστηκε κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Επίσης γράφει πως ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ευχαρίστησε τα κόμματα για το θέμα του ΓεΣΥ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/06/2017 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: