Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση τα ξημερώματα της Δευτέρας του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, στην έδρα των ΗΕ, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ολες οι εφημερίδες μεταδίδουν πληροφορίες για νέα συνάντηση στη Γενεύη και τα επόμενα βήματα. Επίσης προβάλλονται συνεντεύξεις των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ραντεβού στη Γενεύη το Σάββατο 17 Ιουνίου», γράφει ότι ραγδαίες αλλά και καθοριστικές όπως εκτιμάται θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό που ξεκινούν από σήμερα Κυριακή με τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί, στην έδρα των ΗΕ. Αλλού προβάλλεται συνέντευξη στην εφημερίδα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος λέει ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για τις γεωτρήσεις και αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή εκτελούνται τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 8 και 9. Επίσης, γράφει ότι ψάχνουν λύσεις για την προβληματική λεωφόρο Τσερίου και προβάλλονται οι δηλώσεις του Δημάρχου Στροβόλου στο ΚΥΠΕ.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Οδικός χάρτης για Γενεύη», αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ακιντζί και γράφει ότι ο κ. Γκουτέρες παρουσιάζεται αποφασισμένος να κρατήσει τους συνδαιτυμόνες του στο δείπνο μέχρι να βγει άσπρος καπνός. Αλλού προβάλει συνέντευξη στον «Φ» του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ θέλει πρόεδρο λύσης και ότι τους ανησυχεί η πρόταση Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέσυρε την πρόταση για επέκταση των δυτικοευρωπαϊκών δικτύων στην Τουρκία με έντονες αντιδράσεις της Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Εξαγνισμός Γρίβα διά χειρός Κυβέρνησης», γράφει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ `ένα μήνα πριν από τη συμπλήρωση 43 χρόνων από το έγκλημα που μαύρισε τον τόπο και το λαό μας εξ υπαιτιότητας του Γρίβα και της εγκληματικής οργάνωσης που ίδρυσε` προκαλεί και πάλι καθώς διοργανώνει ημερίδα για τη ζωή και δράση του ολετήρα της Κύπρου με τη συμμετοχή του ΥΠΑΜ Χριστόφορου Φωκαϊδή και με την ελληνική Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει για συμμετοχή του ΥΠΑΜ Πάνου Καμμένου. Γράφει, επίσης, ότι πολίτες και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος στο οδόφραγμα της Λήδρας σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα και έστειλαν το μήνυμα της διεκδίκησης μιας ενωμένης Κύπρου. Επίσης, αναφέρει ότι δεν σταματούν να ελπίζουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση καθώς η επιστήμη προχωρά με ανακαλύψεις νέων καινοτόμων φαρμάκων.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Το ταμπού που δεν φεύγει», γράφει ότι μπορεί οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται στην Λεμεσό, αλλά ένα τμήμα του πληθυσμού της πόλης συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο καθώς μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν προσβάσεις για αναπήρους. Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Κωνσταντίνου Βελισσάριου. Γράφει, επίσης, ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο δείπνο εργασίας στη Νέα Υόρκη του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη. Επίσης, γράφει ότι παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις δωματίων μέσω του διαδικτύου είναι σε ψηλά επίπεδα, οι ξενοδόχοι δεν είναι ευχαριστημένοι.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Μπάιντεν: Σε απόσταση αναπνοής από τη λύση», προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα του τέως Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισημαίνει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για Ελλάδα και Κύπρο αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα από την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τη λύση. Γράφει, επίσης, ότι η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να πάρει στα χέρια του την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό βάζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε φάση λήψης αποφάσεων. Επίσης, προβάλει συνέντευξη στην «Κ» του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος αναφέρει ότι είναι σωστή η πρόταση Αναστασιάδη για συζήτηση με περιεχόμενο επί του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Από πού πάνε για τη Γενεύη…», γράφει ότι την διπλωματική του μαεστρία καλείται να επιστρατεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην κρίσιμη και καθοριστική τριμερή συνάντηση του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα πραγματοποιηθεί ξημερώματα Δευτέρας. Σε άλλο θέμα προβάλει συνέντευξη του Προέδρου της Κίνησης Μη Καπνιστών Νίκου Λεοντίου που αναφέρει ότι γονείς και εκπαιδευτικοί είναι τα βασικά πρότυπα των παιδιών για το κάπνισμα, κάτι το οποίο πρέπει να εμπεδωθεί και από τους ίδιους. Επίσης, δημοσιεύει αναλυτική παρουσίαση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού.

Η εβδομαδιαία «Η Σημερινή της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Εξπρές του μεσονυχτίου», γράφει ότι ενώπιοι ενωπίοις με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και με την προοπτική διάσωσης της διαδικασίας στο Κυπριακό βρίσκονται οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι με δυσπιστία – παρά το γεγονός πως θεωρούν ότι θα λειτουργήσει προς όφελος τους εάν τελικά εφαρμοστεί – αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα ζητήματα που αφορούν το Γενικό Σχέδιο Υγείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα προβάλει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα εκτροχιάσουν την οικονομία.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/06/2017 11:03

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: