Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η Διάσκεψη για την Κύπρο, που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, οι διεργασίες επί του εγγράφου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ ΄Ειντε, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, η φθορά και εγκατάλειψη στο Αρχοντικό Ζεμενίδη στη Λευκωσία, και ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Στο ρυθμό του Κραν Μοντάνα” γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος ζει στο ρυθμό της Ελβετίας και συγκεκριμένα στο ρυθμό του Κραν Μοντάνα, όπου μεθαύριο Τετάρτη ξεκινούν οι πιο κρίσιμες, ίσως, συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το χάσμα στις συντάξεις μεταξύ ανδρών και γυναικών απασχολεί το Ευρωκοινοβούλιο και μελετώνται τρόποι για να μειωθεί ή ακόμα να εξαλειφθεί, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι “πρωταθλήτρια στο χάσμα συντάξεων”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ραμαζάνι που τελείωσε χθες, και αποτελεί την μεγάλη γιορτή νηστείας των μουσουλμάνων.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Μετέωρο το έγγραφο `Αιντε” γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι το λεγόμενο κοινό έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο παραμένει μετέωρο και η τύχη του θα κριθεί σήμερα ή αύριο. Η αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας ως προς το περιεχόμενο, οι πολλές παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχουν υποβληθεί προς τα Ηνωμένα Εθνη δημιουργούν επιπλοκές, που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πριν την Πενταμερή Διάσκεψη που αρχίζει την Τετάρτη στο Κραν Μοντάνα, αναφέρει. Αλλού γράφει ότι παρατηρείται συνωστισμός στη θάλασσα λόγω καύσωνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή προκάλεσε η διαπίστωση ότι ο ΚΟΑ επέστρεψε κτήριο το οποίο του παραχώρησε ο Δήμος Λευκωσίας, επειδή δεν το χρησιμοποιούσε, αφού πρώτα το ανακαίνισε. `Οπως αναφέρεται τα κατασκευαστικά έργα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Επί τάπητος ασφάλεια και εγγυήσεις” γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι λίγα 24ωρα πριν τη διάσκεψη της Ελβετίας για το Κυπριακό και οι διεργασίες επί του εγγράφου `Ειντε συνεχίζονται, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πως αυτές θα συνεχιστούν κι επί ελβετικού εδάφους. Επί τάπητος και επίσημα πλέον, συζητείται θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων, με την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας, προστίθεται. Αλλού αναφέρεται σε εικόνες φθοράς και εγκατάλειψης στο Αρχοντικό Ζεμενίδη στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι “μύλος η κατάσταση γύρω από το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικού απόδοσης και παραλαβής του νέου εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων Μιας Μηλιάς από το ΣΑΛ”.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/06/2017 08:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: