Φωτογραφική έκθεση για το πιο φωτογενές ζευγάρι του Λευκού Οίκου στο Smithsonian




Στο πιο φωτογενές ζευγάρι του Λευκού Οίκου, τον 35ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον. Φ. Κένεντι και τη σύζυγό του Ζακλίν Μπουβιέ «Τζάκι» Κένεντι εστιάζει έκθεση στο Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Smithsonian, στην Ουάσινγκτον.

Οι Κένεντι έγιναν το πιο φωτογραφημένο πολιτικό ζευγάρι την περίοδο που ξεκινούσε η χρυσή εποχή του φωτορεπορτάζ και ο φωτογραφικός φακός τους ακολουθούσε παντού.

Η έκθεση «American Visionary: John F. Kennedy’s Life and Times» καλύπτει μια μοναδική στιγμή στην αμερικανική ιστορία, όταν η πολιτική και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρήκαν κοινό έδαφος στο πρόσωπο του JFK, ανέφερε ο Τζον Τζέικομπ, επιμελητής φωτογραφίας του Μουσείου. «Ήταν μια χρυσή εποχή για το φωτορεπορτάζ – ένα συναρπαστικό και λαμπερό επάγγελμα με δύναμη να επηρεάζει την πορεία των πολιτικών γεγονότων», πρόσθεσε.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις αναμενόμενες θρυλικές εικόνες της 35ης Προεδρίας, από τα μικρά παιδιά των Κένεντι που περιπλανιούνται στο Οβάλ Γραφείο έως τις τεταμένες στιγμές των αποφάσεων παγκόσμιας σημασίας και τις λαμπερές βραδιές που διασκεδάζουν στο East Room. Περιλαμβάνει όμως και σπάνιες φωτογραφίες από την οικογενειακή συλλογή του νεαρού Κένεντι που μεγαλώνει στη Μασαχουσέτη, την οικογένεια στο Hyannis Port και μερικές μόνο εικόνες που υποδηλώνουν την εθνική θλίψη για τη συγκλονιστική δολοφονία του.

Οι 77, κυρίως ασπρόμαυρες, φωτογραφίες της έκθεσης «American Visionary», συγκεντρώθηκαν από την Προεδρική Βιβλιοθήκη John F. Kennedy, το Getty Images, ιδιωτικές συλλογές και τα αρχεία της οικογένειας Κένεντι, αναφέρεται σε άρθρο στο website του Ινστιτούτου Smithsonian.

Τις φωτογραφίες που επιλέχθηκαν για την έκθεση επιμελήθηκε ο Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός, φωτορεπόρτερ, σκηνοθέτης και συγγραφέας Λόρενς Σκίλερ, ο οποίος ήταν μεταξύ των φωτογράφων που κάλυψαν αυτή την πολιτική περίοδο, πριν από 50 χρόνια.

Η έκθεση βασίστηκε στο βιβλίο «JFK: A vision for America» των Stephen Kennedy Smith και Douglas Brinkley που κυκλοφόρησε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τζον Κένεντι. Ο Λόρενς Σκίλερ επιμελήθηκε και τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο 500 σελίδων βιβλίο με ομιλίες και δοκίμια του Κένεντι.

Ανατρέξαμε σε 34.000 φωτογραφίες, ανέφερε ο Λόρενς Σκίλερ. «Και δεν ήταν όλες καλές φωτογραφίες. Θέλαμε εικόνες που αφηγούνται την ιστορία. Ήταν μία ενδιαφέρουσα πρόκληση», υπογράμμισε.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης στο Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Smithsonian παρουσιάζουν τον νεαρό πολιτικό, τα πρώτα χρόνια του ως γερουσιαστή το 1946, να γυρίζει ένα διαφημιστικό για την υποψηφιότητα του το 1952 και να συναντάται με γυναίκες που σχημάτιζαν ουρά, επειδή ήθελαν να κάνουν χειραψία μαζί του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο Ουόρστερ της Μασαχουσέτης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία των ΗΠΑ το 1960. Μία από τις αγαπημένες της κόρης του Κάρολαϊν, όπως λέγεται, είναι εκείνη που ετοιμάζει την ομιλία του στη Βαλτιμόρη και μία ομάδα ενθουσιασμένων νέων τον παρακολουθεί έξω από το παράθυρο.

Από την περίοδο της προεδρίας υπάρχουν φωτογραφίες με πολλούς ηγέτες, όπως με τον Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου. «Απ΄ ό,τι μου είχαν πει ενδιαφερόταν περισσότερο να συναντήσει την Τζάκι, από το να συνομιλήσει με τον JFK» ανέφερε ο Σκίλερ.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες και με μελλοντικούς ηγέτες, όπως το γνωστό στιγμιότυπο με τον 16χρονο Μπιλ Κλίντον στην Ουάσινγκτον, ο οποίος κάνει χειραψία με τον πρόεδρο που τον ενέπνευσε.

Υπάρχουν επίσης τεταμένες στιγμές στον Λευκό Οίκο που αιχμαλώτισε με τον φακό του ο Ζακ Λόου, καθώς και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στο East Room, από την εμφάνιση του Πάμπλο Καζάλς και άλλες που δείχνουν την πρώτη κυρία των ΗΠΑ μπροστά σε πορτρέτο της Μόνα Λίζα ή να μελετά σχέδια για την ιστορική συντήρηση της πλατείας Λαφαγιέτ απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της έκθεσης για μένα ήταν η παρουσίαση του τραγικού θανάτου του JFK, της δολοφονίας του. «Σκέφτηκα ότι “όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο”. Πώς να διηγηθώ την ιστορία με τον πιο απλό τρόπο;».

Ο Σκίλερ συμπεριέλαβε στην έκθεση λίγες φωτογραφίες, εικόνα της άφιξης του προεδρικού ζεύγους στο Ντάλας, εικόνα των παρευρισκόμενων ενώ περνούσε η αυτοκινητοπομπή, τον Γουόλτερ Κρονκάιτ να μεταδίδει την είδηση του θανάτου του JFK, εικόνα της πρώτης κυρίας με πέτρινη όψη στο πρόσωπό της.

Η έκθεση «American Visionary: John F. Kennedy’s Life and Times» θα φιλοξενείται στο Μουσείο Smithsonian έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Κ.Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: