Εθνική Εορτή, με επίσημους εορτασμούς και διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Ρωσία




Το Κρεμλίνο μπορεί να παρακολουθεί επισταμένως τα όσα διαδραματίζονται στη μακρινή Ουάσιγκτον, όπου οι αντίπαλοι του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ προσπαθούν να βρουν στοιχεία για τη «ρωσική παρέμβαση» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν κοπάσει οι αντιπαραθέσεις της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης με το Κρεμλίνο.

Ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που ηγείται του Μετώπου κατά της Διαφθοράς, επέλεξε την «Ημέρα της Ρωσίας», που έχει καθιερωθεί επίσημα από τις 2 Ιουνίου 1994 ως εθνική εορτή και αργία, για να πραγματοποιήσει μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς στη Μόσχα αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας. Είναι γεγονός ότι οι αρχές του έδωσαν την άδεια να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Αντρέι Σάχαροφ.

Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής ο Ναβάλνι ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι η συγκέντρωση στη λεωφόρο Σάχαροφ ακυρώνεται και κάλεσε τους οπαδούς του να συγκεντρωθούν στην κεντρική λεωφόρο της Μόσχας Τβερσκάγια, που οδηγεί στο Κρεμλίνο. Ο Ναβάλνι ισχυρίσθηκε ότι πήρε την απόφαση αυτή, επειδή οι εταιρείες στις οποίες είχε απευθυνθεί και οι οποίες θα ανελάμβαναν την τοποθέτηση των μικροφωνικών εγκαταστάσεων στον χώρο της συγκέντρωσης, άλλαξαν γνώμη, επειδή τους ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές της Μόσχας.

Η ανακοίνωση του Ναβάλνι κινητοποίησε τις αρχές και τις εισαγγελικές αρχές της Μόσχας, οι οποίες κατέστησαν σαφές ότι μια τέτοια συγκέντρωση δεν έχει την έγκριση των αρχών. Η προειδοποίηση αυτή δεν πτόησε τον Ναβάλνι, ούτε τους οπαδούς του, νεαρής ηλικίας ως επί το πλείστον, που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του. Ούτε όμως και οι αρχές έδειξαν αναποφασιστικότητα. Ο ίδιος ο Ναβάλνι συνελήφθη για μια ακόμη φορά, με την κατηγορία της κατ’ επανάληψη παραβίασης των κανονισμών που διέπουν τις συγκεντρώσεις, όπως και αρκετοί οπαδοί του. Τη σύλληψη του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια.

Ενώ νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του Μετώπου κατά της διαφθοράς Κίρα Γιάρμις είχε δηλώσει ότι στα γραφεία του Μετώπου, τους έκοψαν το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταδώσουν διαδικτυακά και ζωντανά τη συγκέντρωσή τους. Παρόλα αυτά όπως δήλωσε εν συνεχεία ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ναβάλνι, Λεονίντ Βόλκοφ, η μετάδοση έγινε από ένα εφεδρικό στούντιο.

Αλλά και το Κρεμλίνο δεν σιώπησε. Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να ήταν απασχολημένος με την απονομή κρατικών βραβείων στο Κρεμλίνο σε διακεκριμένους εκπροσώπους των Γραμμάτων και Τεχνών της Ρωσίας, παρουσία της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά ο εκπρόσωπός του επί θεμάτων τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, βρήκε τον χρόνο να μιλήσει στο τηλεοπτικό κανάλι «Ντόζντ» (που διάκειται ευνοϊκά προς την αντιπολίτευση) λέγοντας ότι το ζήτημα της μεταφοράς της συγκέντρωσης κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι από τη λεωφόρο του ακαδημαϊκού Σάχαροφ στην οδό Τβερσκάγια είναι ζήτημα που αφορά τον Δήμο της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι αυτό που «έχει σημασία είναι να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε προκλήσεις και μη νόμιμες ενέργειες».

Ανεξάρτητα όπως από την παρότρυνση αυτή του εκπροσώπου τύπου του ρώσου προέδρου, μπορεί να ειπωθεί ότι η 12η Ιουνίου ανέδειξε με τον δικό της τρόπο ένα μέρος της σύγχρονης δυναμικής της Ρωσίας, που εισέρχεται σταδιακά στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018, όπως λένε πολλοί αναλυτές, από την οποία δεν λείπουν φυσικά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Κρεμλίνου και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

12/06/2017 17:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: