Εσωτερικές κόντρες στον άξονα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με έπαθλο καρέκλες και… ευρωπαϊκά κονδύλια




Το ότι ένα μέρος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει με έντονη καχυποψία (για να μην πούμε κάτι χειρότερο) τους «εξωπαραταξιακούς» υπουργούς της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό.  Κύριοι όπως ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Τόσκας και ο Γιάννης Μουζάλας έχουν κατά καιρούς δεχθεί πυρά εκ των έσω για διαφόρους λόγους.

Εικοσιπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν στις 9 Ιουνίου επερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά,  Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, και Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις Τούρκων αντικαθεστωτικών από την Ελλάδα πίσω στην Τουρκία.

Οι 25 ρωτούν τους υπουργούς εάν έχουν λάβει υπόψη τους τις σχετικές καταγγελίες και εάν έχουν προχωρήσει στη διερεύνησή τους, εάν προτίθενται να λάβουν νέα μέτρα για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων και λοιπά.

Πέρα από την όποια ουσία της επερώτησης (το εάν δηλαδή έχουν όντως γίνει επαναπροωθήσεις αιτούντων προστασίας Τούρκων πολιτών κοντά στα σύνορα από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις;), η υπόθεση έχει ωστόσο κι άλλες διαστάσεις.

Μια διάσταση θα μπορούσε είναι, για παράδειγμα, η παλαιόθεν κακή χημεία μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νίκου Ξυδάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξυδάκης ήταν  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπό τον κ. Κοτζιά, έως τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016, με την συγκατοίκηση των δύο στο ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζεται «κατά κοινή ομολογία» κακή.

«Λέγεται ότι πιθανόν, ο ίδιος το αποκλείω, να υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν τις προσβλητικές ερωτήσεις προς υπουργούς που δεν είναι μέλη του κόμματος, στο οποίο οι ίδιοι ανήκουν, ως καλή άσκηση δημόσιας πολιτικής…», υπογράμμισε στις 12 Ιουνίου ο κ. Κοτζιάς, ανταποδίδοντας τα πυρά.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει τη χρηματοδότηση για το Προσφυγικό συνολικά από τις ΜΚΟ (κι όχι μόνο από κάποιες σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιαχείριση, για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.) και να τη χορηγήσει στην κυβέρνηση. Εάν όντως κάτι τέτοιο γίνει πράξη, η καρέκλα του κ. Μουζάλα αποκτάει αυτομάτως μεγαλύτερο «εκτόπισμα» με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ελκυστική στα μάτια πιθανών εσωκομματικών μνηστήρων.

Μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να δίνουν τροφή σε σενάρια ανασχηματισμού («βλέποντας», μεταξύ άλλων, τον κ. Τσακαλώτο να βάζει πλώρη για το ΥΠΕΞ και άλλα μάλλον ευφάνταστα). Τα εν λόγω σενάρια δεν φαίνεται, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον να έχουν βάση. Διότι ο Νίκος Κοτζιάς σώζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό από μεγάλες θύελλες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: