Ερωτηματικά για παρουσία πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας στη Γενεύη, λέει τώρα ο Γιλντιρίμ




Υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν στην Ελβετία θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που να χρειάζεται η συμμετοχή των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη καθαρό αν μπορούν να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο μικρό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ θα υπάρξει ωστόσο προσπάθεια, ενώ οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε επαφή ώστε να μπορούν να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να παραχθεί λύση.

Κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “συζητήθηκε το Κυπριακό”. Οπως πρόσθεσε, “η αλήθεια είναι πως υπάρχει αμφιβολία για το αν στη σύνοδο που θα γίνει στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να χρειάζεται η συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας ως εγγυήτριες χώρες. Και σε εκείνους υπάρχει και σε εμάς υπάρχει αυτό το ερωτηματικό.

Οι ηγέτες της Κύπρου πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν υιοθετούμε την προσέγγιση να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και τα υπόλοιπα να συζητηθούν ξεχωριστά. Η λύση είναι συνολική. Τα θέματα της διοίκησης, το εδαφικό, το πληθυσμιακό, οι σχέσεις με την ΕΕ μετά την συνένωση, το θέμα των ελευθεριών, οι εγγυήσεις να συζητηθούν ως πακέτο και να υπάρξει λύση”.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνέχισε: “Είναι πιθανόν να λυθούν όλα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Ακόμη δεν είναι καθαρό. Θα προσπαθήσουν. Κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες. Στο μεταξύ ο δικός μας διάλογος με τον κ. Πρωθυπουργό (Τσίπρα) θα συνεχιστεί. Θα καταβάλουμε τις αναγκαίες προσπάθειες για να συμβάλουμε στη λύση”.

Σε ερώτηση εάν μεταξύ των δύο πρωτευουσών θα δημιουργηθεί κόκκινη γραμμή, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε “ένας παρόμοιος μηχανισμός”. “Ίσως δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί έτσι αλλά και οι δύο βλέπουμε θετικά την δημιουργία πολιτικής βούλησης στο πιο υψηλό επίπεδο. Έχει υιοθετηθεί η σκέψη ότι αν υπάρξουν μη αναμενόμενες εξελίξεις, από τη μια ενώ συνεχίζονται σε χαμηλό τεχνικό επίπεδο οι εργασίες, από την άλλη εμείς αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες να παράγουμε λύση. Επιθυμούμε αντί αυτά τα θέματα να συζητηθούν ενώπιον όλων και να εκφραστούν απόψεις να διευθετηθούν με πολιτική βούληση πριν δημιουργηθεί κρίση.

Για το θέμα των οχτώ πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν. “Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι είναι ένα θέμα αποκλειστικά της δικαιοσύνης και ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά. Αλλά η άποψή του όσον αφορά τα πραξικοπήματα και τους πραξικοπηματίες είναι θετική, δηλαδή είναι κοντά στις δικές μας θέσεις. Ούτε το πραξικόπημα αποδέχεται, ούτε την αθώωση όσων εμπλέκονται υποστηρίζει. Σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι διαφορετική. Στην Ελλάδα όμως όχι. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες και πάλι για το θέμα αυτό», είπε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 20/06/2017 15:18

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: