Έργα αναγκαία για την τοπική οικονομία υλοποιούνται στην Ήπειρο, είπε ο Χαρίτσης




Γενναία χρηματοδότηση θα διατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τη συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων, για βελτιώσεις επαρχιακών οδών, συντήρηση κτιρίων, καθώς και αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις καιρικές συνθήκες, μετά τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση.

«Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την τοπική οικονομία αλλά και τον πολιτισμό, των έργων αυτών στην Ήπειρο, προχωράμε στην υλοποίησή τους. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στηρίζουμε όλες τις παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και ενισχύουν την ιστορική μνήμη» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Χαρίτσης.

Πρόκειται, για το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διατίθεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έξι έργα στην Ήπειρο. Τη σχετική απόφαση, υπέγραψε και ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, με το μεγαλύτερο μέρος της πίστωσης, συνολικά 18 εκατομμύρια, να διατίθεται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και ειδικών δράσεων.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Αυξήσαμε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον φτάνει στο 1 δισ. ευρώ. Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε όλες τις αναγκαίες τομές που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης, περιβαλλοντικά ισόρροπης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που στις προτεραιότητες του, έχει την ανάδειξη και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα, ευχαρίστησε τον υπουργό με τον οποίο, όπως ανέφερε, έχει μια συνεχή επικοινωνία και συνεργασία.

Ο Ιερός χώρος του Σουλίου μετά την αποκατάσταση και βελτίωση της επαρχιακής οδού της Αγίας Κυριακής, έργο με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, από τον κόμβο της Εγνατίας οδού, θα απέχει μόλις είκοσι λεπτά, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλής και γρήγορη η πρόσβαση, στον ιστορικό τόπο όλο τον χρόνο.

Μάλιστα, όπως είπε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης μαζί με τη δήμαρχο Σουλίου, είχαν θέσει το θέμα πρόσφατα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος.

Ακόμη ένα σημαντικό έργο με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, αποτελεί η αναστήλωση και η επισκευή της πετρόχτιστης οικίας Μπούση,καθώς και η διάσωση των ιστορικών πηγαδιών που βρίσκονται στην ομώνυμη τοποθεσία στην άνυδρη και ορεινή περιοχή του Σουλίου.

Όπως είχε αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα του Πρακτορείου για τη «διάσωση των πηγαδιών», η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο Δήμος Σουλίου, τα έχει καταγράψει και εκπόνησε μελέτη για τη συντήρηση και διάσωσή τους, με τις υποδείξεις τής αρχαιολογίας, όμως αναζητούσε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Ο αριθμός των πηγαδιών που είναι λίθινα και έχουν κυκλικό σχήμα, πλησίαζε τα 400, καθώς κάθε φαμίλια Σουλιωτών είχε και το δικό της. Σήμερα στην ομώνυμη τοποθεσία δίπλα στα σπίτια των Μποτσαραίων και το Βουλευτήριο, διασώζονται 67 πηγάδια εκ των οποίων τα 40 στέκουν ακόμη όρθια.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε πως ο Αλέξης Χαρίτσης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Σούλι και τον διαβεβαίωσε πως σύντομα θα το επισκεφτεί.

Η αποκατάσταση της επαρχιακής προς Τζουμέρκα, στη θέση Μαυρολάγκαδο, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, θα δώσει «ευκαιρία», ακόμη και τις δύσκολες χειμωνιάτικες μέρες, στα δύο κεφαλοχώρια Συρράκο και Καλαρρύτες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το Συρράκο, χωριό των «ραφτάδων» και οι Καλαρρύτες των «αργυροχρυσοχόων» που τον 18ο και τον 19ο αιώνα κατέκτησαν τις αγορές τής Μεσογείου, στέκουν αντικριστά στις πλαγιές του βουνού και τα χωρίζει το φαράγγι του Χρούσια, το οποίο εκτιμάται πως είναι εφάμιλλο με εκείνο του Βίκου. Πρόκειται για παραδοσιακά χωριά, με φαρδιά λιθόστρωτα καλντερίμια, όμορφα αρχοντικά, πολλά νερά, περίτεχνους και μεγαλόπρεπους ναούς.

Η αποκατάσταση του δρόμου, στα σημεία όπου η οδήγηση κρινόταν επικίνδυνη, θα δώσει ασφαλή πρόσβαση στα κεφαλοχώρια, όλο τον χρόνο.

Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου για τη διάσωση πέτρινων γεφυριών και μοναστηριών, βρίσκει τον δρόμο τής υλοποίησης μέσα από το κονδύλι, για το έργο συντήρηση – αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων , με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, για την ιεράρχηση των αναγκών – η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η μοναδική που ασχολείται με γεφύρια και μοναστήρια».

Επίσης, κτίρια τα οποία ανήκουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε ορισμένα εκ των οποίων στεγάζονται υπηρεσίες της, θα συντηρηθούν με πίστωση 300.000 ευρώ.

20/06/2017 09:00
Μ. Τζώρας, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιωάννινα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: