Διπλωματικός πόλεμος: Ο Γκάμπριελ κατηγορεί τον Τραμπ ότι πυροδοτεί την κρίση στον Κόλπο




Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή διακινδυνεύοντας μια κούρσα εξοπλισμών μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χωρών της περιοχής με το Κατάρ.

«Μια τέτοια “τραμποποίηση” (trumpisation) των σχέσεων στην περιοχή που σε κάθε περίπτωση συνταράσσεται από κρίσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη» υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

Ο υπουργός εκτίμησε επιπλέον ότι «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις μοναρχίες του Κόλπου ενισχύουν τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου εξοπλισμών».

«Πρόκειται για μια πολιτική απόλυτα εσφαλμένη και σίγουρα δεν είναι η πολιτική της Γερμανίας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα.

«Ανησυχώ πολύ για τη δραματική κλιμάκωση και τις επιπτώσεις της για το σύνολο της περιοχής» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στη σύναψη εξοπλιστικών συμβολαίων ύψους ρεκόρ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Ριάντ.

«Θέλουν προφανώς σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να απομονώσουν πλήρως το Κατάρ και να το πλήξουν την ίδια του την ύπαρξη» κατήγγειλε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υποδεχθεί αύριο Τετάρτη τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Άντελ μπιν Άχμεντ αλ Τζουμπέιρ, στο Βερολίνο.

Η διπλωματική κρίση του Κατάρ δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων με έδρα το Κατάρ δεν «θα επηρεαστούν» από την διπλωματική κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις επαίνεσε την χώρα του Κόλπου για την «διαρκή της αφοσίωση στην περιφερειακή ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το εμιράτο, λίγες ώρες μετά τις αναρτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που επικρότησε την απόφαση των Αραβικών χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις με το Κατάρ.

«Προφανώς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία επιρροή στις επιχειρήσεις μας ούτε στο Κατάρ, ούτε αναφορικά με τις άδειες πτήσης αεροσκαφών στον εναέριο χώρο».

Το Κατάρ διαδραματίζει βασικό ρόλο όσον αφορά τη διάταξη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή, η οποία είναι επίσης η έδρα της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης της Μέσης Ανατολής. Στην χώρα βρίσκονται περίπου 10.000 αμερικανικά στρατιώτες.

Η πλειονότητα αυτών των στρατευμάτων είναι προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με έδρα την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες διέκοψαν κάθε διπλωματική κι εμπορική σχέση με το εμιράτο του Κατάρ με την κατηγορία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε παράλληλα σήμερα το Κατάρ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον το Κατάρ στηρίζει την τρομοκρατία. «Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω σε αυτό. Την θεωρώ τη χώρα που φιλοξενεί την πολύ σημαντική αεροπορική μας βάση στην Αλ Ουντέιντ», τόνισε.

«Ελπίζουμε για την εξεύρεση μιας γρήγορης επίλυσης» της κρίσης και «δεν έχουμε καμία πρόσθεση να αλλάξουμε τις επιχειρήσεις μας, είτε στο Κατάρ», είτε στις άλλες χώρες του Κόλπου, σημείωσε ο Ντέιβις.

06/06/2017 21:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: