Διεκδικεί και την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου τώρα ο Σουλτάνος Ερντογάν




Με μια πρωτοφανή κίνηση που αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση των μέχρι τώρα προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία  ανακοίνωσε την δέσμευση περιοχής για ασκήσεις έξω από τα όρια των κυπριακών χωρικών υδάτων, σε συντεταγμένες που ταυτίζονται με την διεκδίκηση της επι της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος της Κυπρου αλλά και της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή εκδηλώνεται την στιγμή που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης στην Γενεύη για το Κυπριακό  και ενώ εχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ στα μέσα Ιουλίου.

Χθες ο τούρκος υπουργός ενέργειας  Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία), επισκέφθηκε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες ανοικτά της Αμμοχώστου  και επανέλαβε ότι η Τουρκία μέχρι το τέλος του 2017 θα εχει αποκτήσει δικό της πλοίο γεωτρύπανο και θα επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Τουρκία με την NAVTEX 602/17 δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή ακριβώς δυτικά του 32’18” μεσημβρινού  για την «πραγματοποίηση επικίνδυνων επιχειρήσεων και υποβρυχίων δραστηριοτήτων   από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου και καλεί όλα τα υποβρύχια και τα υποβρύχια «οχήματα» να αποφύγουν την περιοχή αυτή.

Η άσκηση για υποβρύχιες δραστηριότητες που ανήγγειλε η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ΑΟΖ της Κυπρου και επιχειρεί να επιβάλλει την αυθαίρετη και παράνομη θέση της ότι δυτικά του μεσημβρινού 32’ 18”   εχει απαράγραπτα και νόμιμα δικαιώματα και συνεπώς εχει λόγο στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ταυτόχρονα όμως  το όριο στον παράλληλο 33’55” αποτελεί την πάγια διεκδίκηση της για «διαγραφή» της Κυπριακής και της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων  των ελληνικών νησιών  και της Κυπρου  και διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου  μεταξύ της Τουρκίας  και της Αίγυπτου.

Η Τουρκία εχει καταθέσει μονομερώς αυτά που θεωρεί ότι είναι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας  καθως υποστηρίζοντας την θέση ότι τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα επι θαλασσίων ζωνών, ολη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου περιέρχεται στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Με την άσκηση αυτή όμως εκτός της «σηματοδότησης» των τουρκικών διεκδικήσεων , η Αγκυρα στέλνει ένα ακόμη μήνυμα: στην ίδια περιοχή  πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους R/V Ramform Hyperion  το οποίο απλώνει καλώδια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και έτσι υπαρχει κίνδυνος εμπλοκής με τις «υποβρύχιες δραστηριότητες» του τουρκικού Πολεμικού σκάφους.

Ταυτόχρονα για τις 14 Ιουνίου με την NAVTEX 603/17 η Τουρκία αναγγέλλει και ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της  Κυπριακής ΑΟΖ  νοτιοδυτικά της Πάφου.

Συγχρόνως η Τουρκία με δυο NAVTEX (605/17 και 604/17) αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά  στην περιοχή της Σαμοθράκης  σε σημεία και εντός του FIR Αθηνών  για τις 13 και 14 Ιουνίου καθως και στην περιοχή  μεταξύ ρόδου και Καστελόριζου  για τις 12και 16 Ιουνίου  και παλι με σημεία εντός του FIR Αθηνών.

Ν.Μ.

Έτσι απαντά ο Ερντογάν στη Γενεύη ΙΙ: «Σφραγίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ βάζει με νέες NAVTEX η Τουρκία

Η επίμαχη τουρκική NAVTEX

602/17
MEDITERRANEAN SEA
TURKISH WARSHIPWILL CONDUCT HAZARDOUS OPERATIONS AND UNDERWATER ACTIVITIES IN THE AREA BELOW, FROM 121100Z JUN 17 TO 142100Z JUN 17. ALL SUBMERGED VEHICLES AND SUBMARINES IN THE REGION ARE REQUESTED TO REMAIN CLEAR.
34 31.00 N – 032 18.00 E
34 31.00 N – 030 50.00 E
33 55.00 N – 030 50.00 E
33 55.00 N – 032 18.00 E

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: