Διαφορετικές ερμηνείες για το έγγραφο του Άιντε από τους προέδρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ




Αν και ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για το προσχέδιο του εγγράφου του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε αναφορικά με την νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, διατύπωσαν διιστάμενες απόψεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε ότι στο έγγραφο δεν θα περιλαμβάνονται διαπιστώσεις του Άιντε.

«Δεν δώσαμε κανένα επιδιαιτητικό ρόλο στα Ηνωμένα Έθνη και στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα», δήλωσε, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Επίσης, σημείωσε ότι το θέμα της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας θα είναι η ασφάλεια, και, εφόσον, πρόσθεσε, «επιτευχθεί πρόοδος σε αυτό, οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν παράλληλα τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές και μη εφικτές» τις προτάσεις των κομμάτων, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Αν είχαμε τόσα χρόνια τη δυνατότητα και τη δύναμη της επιβολής, διερωτήθηκε, γιατί χάσαμε 40 χρόνια να συζητούμε;

«Το μόνο που επιτυγχάνουμε, άθελά μας, είναι να τσιμεντώνουμε την σημερινή κατάσταση πραγμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για «έλλειψη σοβαρότητας» σε σχέση με τη διάσκεψη. Υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε στην ημερομηνία της διάσκεψης χωρίς να δει το έγγραφο του κ. Άιντε.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε από τον Νίκου Αναστασιάδη ότι η διαβεβαίωση των Ηνωμένων Εθνών για το περιεχόμενο του εγγράφου λήφθηκε με sms.

Ανέφερε ακόμα ότι το έγγραφο, όπως λέχθηκε από πολιτικό αρχηγό, θα περιλαμβάνει και διαπιστώσεις του Άιντε. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που έδωσαν στον Νίκο Αναστασιάδη το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη αντιμετωπίζει τη βασική αδυναμία της τουρκικής αναξιοπιστίας.

Η πρόταση, κατέληξε, «καταργεί πλήρως τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και ορίζει την απομάκρυνση του συνόλου των ξένων στρατευμάτων, πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης του Κυπριακού».

21/06/2017 11:09
Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: