Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε o Χριστοδουλίδης

Δεν τίθεται το όποιο θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, από το 1977, είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, σύμφωνα με τις οποίες το έγγραφο του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της νέας Συνθήκης που θα συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συνομιλίες των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η Λευκωσία ενημερώθηκε για αυτές σε διπλωματικό επίπεδο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Πρόσθεσε πως θα υπάρξει πιο ενδελεχής και λεπτομερής ενημέρωση στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 9 το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “είναι σημαντικό το γεγονός ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων”.

Σε σχέση με τις αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως “διαφαίνεται ως μια πρώτη εκτίμηση ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τα ευρωτουρκικά”.

Όσον αφορά το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο Άιντε, ο κυβερνητικός κπρόσωπος είπε πως αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να υποβληθεί το πρώτο προσχέδιο από πλευράς του Νορβηγού διπλωμάτη σε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

“Θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να αποσταλούν τυχόν σχόλια στον κ. `Ειντε, και παράλληλα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων”, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

20/06/2017 11:25 – ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Be the first to comment on "Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε o Χριστοδουλίδης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*