Οι προκλήσεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού: Το βιβλίο του Παναγιώτη Μπάρκα




Στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης στην παρουσίαση του τρίτομου Βιβλίου για τον Ηπειρωτισμο και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό του καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου και πρώτου Βουλευτή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Παναγιώτη Μπάρκα που με τίτλο «Τα Ταξίδια της Φηγού» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελλικρανον.

Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση με την συμμέτοχή δεκάδων Βορειοηπειρωτών στην Αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η εισήγηση του Νίκου Μελέτη:

«Η αλήθεια είναι ότι ο Παναγιώτης Μπάρκας με ξάφνιασε και δεν ήταν η πρώτη φορά στα σχεδόν τριάντα χρόνια γνωριμίας μας, όταν μου είπε ότι ετοίμαζε και δούλευε ένα βιβλίο.

Η έκπληξη μου έγινε μεγαλύτερη όταν μου είπε ότι ήταν ένα τρίτομο έργο. Δεν μπορούσα τότε να φανταστώ με τι ακριβώς θα γέμιζε τις τόσες σελίδες για να μιλήσει απλώς για ένα κομμάτι του Ελληνισμού.

Με διέψευσε ο Παναγιώτης όταν πήρα στα χεριά μου αυτό το σπουδαίο έργο. Γιατί τα «ταξίδια της Φηγού» δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις απλώς σαν ένα ακόμη βιβλίο για την Βόρειο Ήπειρο.

Είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, Βιβλίο ιστορίας. Βιβλίο με ρεπορτάζ και αποκαλύψεις…

Εργαλείο χρήσιμο για τον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό και για την ίδια την Ελλάδα. Γιατί διαβάζοντας αυτό το βιβλίο νοιώθεις το ιστορικό βάρος ,το ιστορικό χρέος ,την ιστορική ευθύνη…

Είναι ένα έργο ζωής από έναν άνθρωπο που εχει αφιερώσει την ζωή του στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και μας παραδίδει ένα έργο ζωντανό πραγματική και πλήρη εγκυκλοπαίδεια για ένα από τα πιο σπουδαία νομίζω κομμάτια του ελληνισμού.

Και ο ελληνισμός της Αλβανίας είναι το πιο σπουδαίο κομμάτι γιατί παραμένει ακόμη ζωντανός και πρέπει να μείνει ζωντανός.

Διαβάζοντας το βιβλίο μου ήρθε στην μνήμη ένα βραδύ πριν από σχεδόν 24 χρόνια ,όταν με ψιλόβροχο περπατάγαμε στο σκοτεινό Αργυρόκαστρο με τον Παναγιώτη ,που για μένα ήταν από τότε ένας πολύτιμος σύμβουλος από τον οποίο μάθαινα την Αλβανία και την Βόρειο Ήπειρο . Την επόμενη ημέρα το πρωί τουλάχιστον δυο άλλοι φίλοι Βορειοηπειρώτες ήρθαν να καρφώσει ο ένας τον άλλος και οι δυο μαζί τον Παναγιώτη. Μην τον ακούς αυτόν είναι ιδιόρρυθμος και ξεροκέφαλος . Από τότε ακούω σχεδόν πάντοτε τον Παναγιώτη!
Ο διχασμός είναι το σαράκι δυστυχώς που δεν κατατρώει μόνο τις δικές μας σάρκες εδώ στο εθνικό κέντρο. Δυστυχώς είναι αυτό που εχει μπει βαθιά στο DNA μας..

Οι συνθήκες, το πως και το γιατί ο ελληνισμός της Αλβανίας κινδυνεύει, είναι γνωστά. Οι συνθήκες που οδηγούν σε μια νέα χωρίς ίσως το ίδιο δραματικό στοιχείο , Μικρασιατική καταστροφή , με την υποδοχή και εγκατάσταση στην Ελλάδα του μεγάλου τμήματος του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού είναι γνωστά.

Η ανάγνωση του βιβλίου γέννησε ορισμένες σκέψεις σε σχέση με το σήμερα και το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
-Πολιτική Εκπροσώπηση: οφείλουν οι Βορειοηπειρώτες να σταθούν απέναντι στην πραγματικότητα. Χρειάζονται κόμματα βάσει εθνικής ταυτότητας; Το ΚΕΑΔ είναι χρήσιμο εργαλείο ακόμη; Η ΟΜΟΝΟΙΑ μήπως έκλεισε τον κύκλο της με αυτή την μορφή; Μήπως θα πρέπει η ΟΜΟΝΟΙΑ να γίνει η μεγάλη συνομοσπονδία που θα εκφράσει το ελληνικό μειονοτικό στοιχείο ,πάνω από κόμματα και παρατάξεις;

-Περιουσίες.: Η περιουσία αποτελεί τον βασικό δεσμό με τον τόπο Δεν μπορεί να ασχολείται αποσπασματικά το Ελληνικό κράτος με το μέιζον θέμα των περιουσίων ..Δεν μπορεί να αρκέσουμε πλέον σε Διακηρύξεις και κάποιες αναφορές σε αποφάσεις και Εκθέσεις της Ε.Ε.. Πρέπει να προσφερθεί δικαστική συνδρομή για προσφυγές και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

-Πολιτισμός: δεν είναι δυνατον να λειτουργεί ιταλικό πολιτιστικό κέντρο στο Αργυρόκαστρο και να μην κυριαρχεί η ελληνική παιδεία και ο πολιτισμός όχι μόνο στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και στα Τίρανα. Και σε αυτό υπάρχουν πολλές ευθύνες και στο ελληνικό κράτος και στον τρόπο που εχει δομηθεί η πολιτική έναντι της Αλβανίας.

-Γλώσσα και νέα γενιά. Η νέα γενιά οφείλει και πρέπει να μην αποξενωθεί από τον τόπο των γονιών της ,των παππούδων της. Ίσως σημερα η Αλβανια να μην είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τα παιδιά που με πτυχία και δεξιότητες εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Όμως η Αλβανία είναι εκεί. Εάν η δεύτερη γενιά Βορειοηπειρωτών που μεγαλώνουν στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν στοιχειωδώς την Αλβανική γλώσσα ,δεν θα υπάρξει καμία ελπίδα διατήρησης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η μάχη δεν δίνεται μόνο στην Νέα Υόρκη , στην Αυστραλία στον Καναδά , στην Αθήνα. Η μάχη για να μείνει όρθια η φηγός δίνεται εκεί που απλώνεται η σκιά της …

Η σημερινή αδυναμία μας ,να μην γίνει το κίνητρο για κουτσούρεμα της φυλλωσιάς της ώστε να ταιριάξει με τις δικές μας τρέχουσες δυνάμεις και φιλοδοξίες.

Να μην αποτελεί το έργο αυτό . «Τα Ταξίδια της Φηγού» ένα μνημόσυνο. Ένα ιστορικό ενθύμημα στα χέρια των επόμενων γενιών ,για έναν ελληνισμό που συρρικνώνεται ,που μικραίνει και κονταίνει. Να είναι ένα αφήγημα για το πως οι ρίζες ενός έθνους, ο αντίλαλος μια ς λαλιάς ,το αποτύπωμα ενός πολιτισμού ,η σφραγίδα μιας ψυχής, δεν ξεριζώνονται τόσο εύκολα. Και ότι οι ρίζες της φηγού είναι βαθιά ριζωμένες . Πιο βαθιά από όσο απλώνονται τα γέρικα κουτσουρεμένα κλαριά της..

Παναγιώτη σε ευχαριστούμε για αυτό το πραγματικά ιστορικό έργο που μας παρέδωσες.

Σ.Σ. Η «ιερή φηγός» ήταν η ιερή βαλανιδιά του Μαντείου της Δωδώνης του κέντρου του Ηπειρωτισμου και σημαντικού λίκνου του Ελληνικού Πολιτισμού

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: