Αθήνα και Λευκωσία συνεργάστηκαν για την απάντηση Κοτζιά στον ΟΗΕ: Ακόμα πιο σκληρός ο Αναστασιάδης




Προϊόν της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Ειντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Την επιστολή έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και απέστειλε στην έδρα του ΟΗΕ, στο Βερολίνο και στις πρωτεύουσες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία).

Πηγές της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης απέστειλε και ο ίδιος επιστολή στον κ. Άιντα, η οποία χαρακτηρίζεται “ακόμα πιο σκληρή από αυτήν που έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας”.

Σύμφωνα με τις πηγές μας ο Κύπριος ηγέτης είναι έντονα προβληματισμένος με το απαράδεκτο κείμενο του Άιντα και απορρίπτει γραμμή με γραμμή όλα τα επιχειρήματά του, ενώ φέρεται να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στα όσα έγραψε στον σύμβουλο του γενικού γραμματέα μπορεί να προσθέσει “άλλα τόσα” αρνητικά για το έγγραφο του κ. Άιντα.

Επίσης είναι απογοητευμένος από τη στάση των γραφειοκρατών του βρετανικού υπουργείου των Εξωτερικών, και ειδικά από τον ύπατο αρμοστή στη Λευκωσία, ο οποίος βυσσοδομεί εναντίον του, και ισχυρίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί λύση, όπως δείχνει, κάτι το οποίο βεβαίως δεν είναι αλήθεια. Ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι αφοσιωμένος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που αρνείται την παραμικρή υποχώρηση.

Σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τα σχόλια επί του προσχεδίου εγγράφου του κ. Άιντα ήταν «προϊόν της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες».

Οι πηγές κλήθηκαν από το ΚΥΠΕ να σχολιάσουν αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης -βασικά πρόκειται για κείμενο της ιστοσελίδας μας, που αναδημοσίευσαν οι πάντες- που φέρουν τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, με ένα 10σελιδο έγγραφο να κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις και να εκφράζει ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Άιντα.

ΕΙΔΗΣΗ: Έξω φρενών ο Κοτζιάς αδειάζει τον Άιντα: Σκληρή επιστολή με φοβερές καταγγελίες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: