Ασφάλεια και εγγυήσεις καθορίζουν κατά πόσο θα υπάρξει επίλυση του Κυπριακού προβλήματος




Του Νίκου Χριστοδουλίδη*

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες δύο βδομάδες επισκέφθηκε διαδοχικά τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, τη Βηρυτό και τη Θεσσαλονίκη. Στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη συμφωνήθηκε η μετέπειτα πορεία στο Κυπριακό με την ανακοίνωση του Γ.Γ. να αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η πρόοδος στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων είναι εκείνο που στην ουσία θα καθορίσει το κατά πόσο θα υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Στις επισκέψεις που ακολούθησαν, πέραν από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το τι αναμένεται από την επερχόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, συζητήθηκαν μια πλειάδα άλλων θεμάτων. Στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με την αμερικανική πλευρά να αναγνωρίζει την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία, αλλά και για τον ευρύτερο της ρόλο στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, ήταν κοινή η πεποίθηση ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη της περιοχής και δύνανται την ίδια στιγμή να προσφέρουν αξιόπιστες εναλλακτικές στον στόχο για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στη Βηρυτό οι συναντήσεις που έγιναν με την ηγεσία της χώρας ανέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη σπουδαιότητα που προσδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον ρόλο της ως ο εκπρόσωπος των χωρών της περιοχής στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, αναδείχτηκε ακόμη περισσότερο ο καταλυτικός ρόλος που η ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει για να έρθουν ακόμα πιο κοντά τα γειτονικά κράτη, ενώ συμφωνήθηκε και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου, Λιβάνου και Ελλάδος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία πριν το τέλος του 2017.

Στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο επαναβεβαίωσε τη στρατηγικής σημασίας σχέση των τριών κρατών που αν και είχε ξεκινήσει με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, πλέον επεκτείνεται σε μια σειρά άλλων θεμάτων, καθιστώντας μέσα σε αυτό το πλαίσιο τις εν λόγω συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων πολύ ουσιαστικής σημασίας με προστιθέμενης αξίας αποτελέσματα και για τις τρεις χώρες σε όλους σχεδόν τους τομείς που τις απασχολούν. Η επόμενη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία περί τα τέλη του 2017.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Προέδρου τις τελευταίες δύο βδομάδες, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η επίλυση του Κυπριακού, κατά τρόπο πραγματικά λειτουργικό και βιώσιμο, που δεν θα τη χαρακτηρίζουν αποικιοκρατικά ή ξένα προς την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ χαρακτηριστικά, αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα. Ταυτόχρονα και προς εξυπηρέτηση και του στόχου της λύσης, η Κυπριακή Δημοκρατία του 2017 σε διεθνές επίπεδο δεν είναι αυτή που ήταν στο παρελθόν.

Με μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι πλέον μονοθεματική, η παρούσα διακυβέρνηση έχει μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου είναι στη Γενεύη στα τέλη Ιουνίου. Ενόψει τούτου, στην Κύπρο λέγονται και ακούγονται πολλά και διάφορα. Σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω και της χρονικής συγκυρίας, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση προσωπικών, κομματικών, προεκλογικών ή/και άλλων σχεδιασμών και επιδιώξεων, γίνονται δημόσιες παρεμβάσεις που σε μερικές περιπτώσεις παραγνωρίζουν ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά και αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα τα δεδομένα από όλους όσοι επίσημα εμπλέκονται στον δημόσιο διάλογο στον τόπο μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς, πολλές φορές μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις και διακηρύξεις, χάνεται η ουσία και τα όσα πραγματικά έχουν προστιθέμενη αξία.

Και επειδή στον δημόσιο διάλογο δεσπόζει πλέον η συζήτηση για τη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο με την ελπίδα ότι σε αυτήν θα συζητηθεί επιτέλους ουσιαστικά το κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων και θα ανοίξει ο δρόμος για αποτελεσματική συζήτηση και των άλλων κεφαλαίων και, κατ’ επέκταση, θα είναι εφικτός ο στόχος της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, η ουσία είναι απλή, αν και πολλές φορές, λαμβάνοντας υπόψη τι λέγεται στον δημόσιο διάλογο, χάνεται στις πολυλογίες και στις μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Ποια είναι η ουσία;
Μετά από συστηματικές, πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ανάμεσα σε άλλα στόχο είχαν και την επιθυμία επανένωσης της πατρίδας μας, η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν είναι μόνο το κυπριακό πρόβλημα.

Η Κύπρος σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας, ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος και παροχέας ασφάλειας σε μια περιοχή αστάθειας και αβεβαιότητας με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία τόσο για τους ισχυρούς δρώντες στο διεθνές σύστημα όσο και για την ΕΕ.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, και ενόψει Γενεύης, η ουσία και ο στόχος είναι απλός, ξεκάθαρος και ουσιαστικά χωρίς εναλλακτική: Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, για να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, θα πρέπει να ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, να αναβαθμίζει περαιτέρω τη γεωστρατηγική της σημασία και την υπόστασή της σε διεθνές επίπεδο, χωρίς τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτες χώρες στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής και χωρίς πρόνοιες και δεδομένα που είτε θέτουν εμπόδια και δυσκολίες στη λειτουργικότητά της ή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είτε αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν στόχους και επιδιώξεις άλλων χωρών.

Και στην επίτευξη αυτού του στόχου, που σίγουρα είναι εφικτός, δεν υπάρχει ούτε εναλλακτική, ούτε επιτρέπονται οι όποιες εποικοδομητικές ή άλλες ασάφειες και ερμηνείες.

Δυστυχώς, η ουσία πολλές φορές χάνεται στις μεγαλόστομες δηλώσεις και διακηρύξεις, παρασύροντας ο ένας τον άλλο σε έναν ουσιαστικά άνευ αντικειμένου δημόσιο διάλογο που δικαιολογημένα απογοητεύει την κυπριακή κοινωνία και ενισχύει ακόμη περισσότερο την κρίση αξιοπιστίας για την πολιτική και τους πολιτικούς.

ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

  • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: