Απίστευτο και όμως ελληνικό: Δύο κρατικές εταιρείες μαλώνουν και την πληρώνουν οι πολίτες




Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη

Οι εσωτερικές ειδήσεις στη χώρα μας αποκαλύπτουν όλο και πιο νοσηρά φαινόμενα. Την ώρα που μεγάλη μερίδα των πολιτών ασχολείται με το κλείσιμο μιας ατέρμονης «διαπραγμάτευσης», τα «ποντίκια χορεύουν». Η είδηση είναι απίστευτη, αλλά ελληνική. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) οφείλουν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) περίπου 19,5 εκατομμύρια ευρώ! Ναι, καλά διαβάσατε, 19,5 εκατομμύρια.

Τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να κινηθούν επενδυτικά το 2015 μπαίνοντας στην αγορά ενέργειας. Έτσι, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο αυτών κρατικών εταιρειών να εισπράττουν τα ΕΛΤΑ για λογαριασμό της ΔΕΗ τις οφειλές των καταναλωτών ρεύματος και εν συνεχεία να αποδίδουν το συμφωνηθέν ποσό στη ΔΕΗ. Όμως, φαίνεται πως τα πράγματα και οι καταστάσεις άλλαξαν. Η υποτροπή της οικονομικής κρίσης, όπως τη βιώνουμε από τις αρχές του 2015 έως και σήμερα, έχει σαρώσει και τις οικονομικές δυνατότητες των ΕΛΤΑ. Επί τούτω, τα ΕΛΤΑ δεν έχουν αποδώσει το ποσό των 19,5 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ. Το ποσό αυτό οφείλεται από τις 20-4-2017 και εντεύθεν και παρακρατείται από τα ΕΛΤΑ πιθανώς για την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των και για την κάλυψη άλλων απαραίτητων εξόδων λειτουργίας. Αυτή η αντισυμβατική και παράνομη συμπεριφορά των ΕΛΤΑ έχει τρομακτικές συνέπειες στους καταναλωτές ρεύματος. Και τούτο, διότι ενώ οι ίδιοι έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους για την κατανάλωση ρεύματος τα χρήματα αυτά δεν έχουν φτάσει στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως οφειλέτες, να χάνουν την λόγω συνέπειας έκπτωση του 15% και να κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις κ.λπ.).

Εν ολίγοις, δύο κρατικές εταιρείες μαλώνουν και την πληρώνουν οι πολίτες. Συγχρόνως, τα ΕΛΤΑ χρωστούν στη ΔΕΗ το ποσό των 19,5 εκ. ευρώ υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την αξία της και προσθέτοντας κι άλλα προβλήματα πέραν των «κόκκινων οφειλετών» και των ποσών που αυτοί οφείλουν.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η πλήρης απουσία θεσμικών εγγυήσεων. Αρνητικές κριτικές σωρεύει η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί αμέτοχη τη θυσία των καταναλωτών, η οποία γίνεται στο βωμό της αδράνειας των συναρμόδιων υπουργών. Ύστατο καταφύγιο η Δικαιοσύνη. Αντί να ασχολούμαστε με το τράβηγμα του αυτιού σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο σε περιπτώσεις καταλήψεων, καλόν είναι να επιληφθεί η ηγεσία της δικαστικής εξουσίας. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποστολή εξωδίκου από τη ΔΕΗ και παρά ταύτα συνέχιση της αντισυμβατικής συμπεριφοράς των ΕΛΤΑ, τότε στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα που πρέπει να ερευνηθούν.

Κυρίως πρέπει να κουνηθεί η κυβέρνηση, από το σημείο μηδέν στο οποίο λιμνάζει, και να φροντίσει να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την υπόθεση αυτή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: