Απειλεί πάλι η Άγκυρα για φυσικό αέριο, αλλά δηλώνει έτοιμη για νέα Γενεύη, άνευ όρων!




Στόχος, επιθυμία και προσδοκία του, είναι στη Νέα Υόρκη η ε/κ πλευρά να προσέλθει «χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι είναι κοινή θέση της τ/κ πλευράς, ακόμα και της αντιπολίτευσης, αλλά και της Τουρκίας, ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Γενεύη για τη συνέχιση της Διάσκεψης της Κύπρου, και να συζητήσουν όλα τα θέματα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στα κατεχόμενα, όπου ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θέλουν η διαδικασία να επιτύχει.

«Ήρθε, να μην πω πέρασε, η ώρα της λύσης», ήταν η δήλωσή του. Επανέλαβε ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και είπε ότι «είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια που θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τη συνάντηση των ηγετών στις 17 Μαΐου και εντεύθεν δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω της μη βοηθητικής – υποστήριξε- στάσης της ε/κ πλευράς και είπε ότι είμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο. «Πρώτα να τελειώσουμε με το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, να έρθουμε σε ακτίνα συμφωνίας σε αυτό και μετά να χειριστούμε το εδαφικό και μετά να δούμε τα υπόλοιπα 4 κεφάλαια. Αυτή η προσέγγιση είναι μια προϋπόθεση. Εξ’ ολοκλήρου αντίθετη με την συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την ανακοίνωση της 12ης Ιανουαρίου 2017 και δεν επικεντρώνεται σε μια λύση», ανέφερε.

Επιθυμούν η ε/κ πλευρά να παραμείνει αφοσιωμένη, όπως πράττει η τ/κ, στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, πρόσθεσε και ευχήθηκε «η συμπεριφορά του Ε/κ ηγέτη στη Νέα Υόρκη να ανοίξει το δρόμο για τη Γενεύη και εκεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές».

Σε αδιέξοδο αναφέρθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
—————–
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από πλευράς του μίλησε για αδιέξοδο, αλλά και για μια κρίσιμη διαδικασία εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει η ε/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έφερε αποτέλεσμα.
Οι παράμετροι για την επανάληψη της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι ξεκάθαροι στα ανακοινωθέντα της 11/2/2014 και 12/1/2017, είπε και έκανε λόγο για προσπάθεια της ε/κ πλευράς να αποδυναμώσει τη διαδικασία και, χωρίς να τη σκοτώσει, να την επιμηκύνει. «Είναι και λίγο παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Μια μάταια προσπάθεια από την άλλη πλευρά που αναλώνει την ενέργειά της και τη δική μας. Εμείς την ενέργειά μας πρέπει να την αναλώσουμε στη λύση, να επικεντρωθούμε στη λύση», δήλωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε στη Γενεύη χωρίς καμία προϋπόθεση. Αυτό το είπαμε και στα ΗΕ». Δεν είναι όμως εφικτό, συνέχισε, να αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ε/κ πλευρά. Αυτό, σημείωσε, το είπε ξεκάθαρα στον κ. Έιντε όταν συναντήθηκαν στην Άγκυρα, το είπε ξεκάθαρα ο Τ/κ ηγέτης όταν μίλησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ το λένε σε όλες τις συναντήσεις τους με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η διεθνής κοινότητα πλέον γνωρίζει ότι δεν είναι εποικοδομητική στάση (της ε/κ πλευράς) το να θέτεις όρους που γνωρίζεις ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την τ/κ πλευρά, και μετά να κατηγορείς τους Τ/κ ότι δεν τους αποδέχονται, είπε και κάλεσε την ε/κ πλευρά «να εγκαταλείψει την προσπάθεια να δημιουργεί λάθος εντυπώσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν προκύψει αποτέλεσμα στις 4 Ιουνίου, όταν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ των ΗΕ, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «πάμε στη Νέα Υόρκη για να έχουμε αποτέλεσμα». Πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία από τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν αναμενόμενη και αναγκαία. Θα αξιολογούν, είπε, τη διαδικασία βήμα- βήμα και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως είναι λογικό να κρίνουμε από τώρα το τί θα γίνει στο δείπνο της Κυριακής και το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες.

Προσδοκία μας είναι στη Νέα Υόρκη να αρθεί το αδιέξοδο, ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, να αρθούν οι προϋποθέσεις της ε/κ πλευράς και να πάμε σε Διάσκεψη, να πάρουμε εκεί μια απόφαση για το αν θα γίνει ή δεν θα γίνει (συμφωνία). Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, έχει σημαντικό καθήκον να είναι αντικειμενικός και κρατά ισορροπίες.

Φυσικό αέριο
—————–
Απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ε/κ πλευρά, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τ/κ».

Οι «μονομερείς ενέργειες» των Ε/κ, ανέφερε, επηρεάζουν αρνητικά τις διαπραγματεύσεις, ανοίγουν το δρόμο για ένταση στην περιοχή και κάλεσε την ε/κ πλευρά να μην παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς γύρω από το νησί.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν προειδοποιήσει και τις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε γεώτρηση τον Ιούλιο, αλλά και τις χώρες όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία αυτών των εταιρειών. «Δηλαδή εμείς δεν θέλουμε, χωρίς μια λύση στην Κύπρο, να εξυπηρετούνται οι μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς», ήταν η δήλωσή του.

Ασφάλεια, εγγυήσεις και τουρκικός στρατός
——————————————————-
Σε ερώτηση που του υπεβλήθη στα αγγλικά, εάν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο χωρίς τουρκικά στρατεύματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, απαντώντας στα τούρκικα, είπε ότι αυτή δεν είναι μια απλή ερώτηση. Δεν είναι, ανέφερε, σαν να υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα και πρόβλημα υπάρχει μόνο στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η Τουρκία.

Η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν ήταν ξεκάθαρη και αυτή την προσέγγιση έχουν ακόμα, πρόσθεσε. «Εάν λέτε μηδέν στρατός, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αλλά εάν λεχθεί ‘ελάτε συζητήσουμε πώς μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε με βάση τις σημερινές πραγματικότητες το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων’, αυτό μπορεί να γίνει σε μια πενταμερή Διάσκεψη. Να καθίσουμε να συζητήσουμε».

Η μη λύση εδώ, συνέχισε, δεν είναι λόγω της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι λόγω του τουρκικού στρατού στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και ευμάρεια.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ποτέ στο παρελθόν, ούτε την περίοδο του σχεδίου Ανάν, είχε συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, πρώτη φορά η τουρκική και η τ/κ πλευρά λένε ότι το συζητούν και βασικά άρχισαν να το συζητούν, κάνοντας αναφορά στη συνάντηση των τεχνικών ομάδων στο Μοντ Πελεράν.

Δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση ‘’μηδενικός στρατός, μηδενικές εγγυήσεις’, ανέφερε και ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι χρειάζεται λογική και ρεαλιστική προσέγγιση, σημειώνοντας ότι έχει γίνει αμοιβαία αποδεκτή η αρχή ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει σχέδιο Β της Τουρκίας σε περίπτωση μη αποτελέσματος σε μια νέα Γενεύη, στο Κυπριακό και στα θέματα Αιγαίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι Τ/κ έχουν ανάγκη τις εγγυήσεις της Τουρκίας και το λένε και πως πρέπει να επαναξιολογηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις με βάση και τις νέες απειλές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο.

Η Τουρκία, συνέχισε, κάνει συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και του Κυπριακού και των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα. Υπενθύμισε τη συνάντηση Ερντογάν – Τσίπρα στο Πεκίνο, τη συνάντηση Ερντογάν – Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Υπάρχει ο μηχανισμός όπου συζητούνται θέματα στα οποία δεν συμφωνούν με την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου ώστε να αναζητηθεί λύση και ο ίδιος με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά αυτά τα συζητεί, κάποτε επισήμως και κάποτε ανεπισήμως, κάνοντας ανταλλαγή ιδεών για το τι μπορεί να γίνει, μιλώντας με ειλικρίνεια.

Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι διανύουν απόσταση σε όλα τα θέματα ή ότι ομονοούν, αλλά «η διπλωματία είναι ωφέλιμη μέχρι τέλους».

«Μπροστά μας υπάρχει ένα σχέδιο Α και αυτό είναι η λύση στην Κύπρο. Εμείς όμως πάντα επικεντρωνόμαστε σε αυτό». Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θετικά ή αρνητικά, θα μείνουν προσκολλημένοι σε αυτό το σχέδιο Α, είπε. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα δούμε το σχέδιο Β, το σχέδιο Γ, είπε, προσθέτοντας ότι «πάντοτε υπήρχε, αλλά τώρα είναι σημαντικό να γίνει το σχέδιο Α και να επικεντρωθούμε σε αυτό».

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/06/2017 16:07

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: