Απεβίωσε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε επαναπατριστεί από τη Βόρεια Κορέα




Απεβίωσε ο 22χρονος Αμερικανός φοιτητής, Ότο Γουόρμπιερ, που κρατούνταν επί 17 μήνες στην Βόρεια Κορέα και επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένεια του.

“Δυστυχώς, η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών διασφάλισε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από την θλιβερή που βιώσαμε σήμερα”, ανέφερε η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή έπειτα από τον θάνατό του στις 2.20μμ (ώρα Ανατολικών ΗΠΑ) στο ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

Ο Γουόρμπιερ βρισκόταν σε κώμα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για “εχθρικές δραστηριότητες” και συνωμοσία”.

Απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις αξιωματούχων των δύο χωρών.

Από «σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο» πέθανε ο Γουόρμπιερ

Σε σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο αποδίδεται ο θάνατος του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος κρατούνταν επί 17 μήνες στην Βόρεια Κορέα και επαναπατρίστηκε στο Σινσινάτι στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι ο φοιτητής είχε πέσει σε κώμα μετά την καταδίκη του, πέρυσι, καθώς και ότι έπασχε από αλλαντίαση και του δόθηκε ένα υπνωτικό χάπι.

Οι ιατρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, δεν κατέδειξαν με σαφήνεια τα αίτια της νευρολογικής βλάβης που υπέστη, αλλά ούτε και προηγούμενα περιστατικά αλλαντίασης. Οι γιατροί του Γουόρμπιερ έκαναν λόγο για εκτεταμένη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για σωματικά τραύματα.

Όπως είπαν, η σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα – και δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του – από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, διακόπτοντας την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Ο φοιτητής συνελήφθη στο αεροδρόμιο καθώς αναχωρούσε από την Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου και είχε καταδικαστεί σε 15 έτη καταναγκαστικής εργασίας.

Το ταξιδιωτικό γραφείο, με έδρα την Κίνα, που διοργάνωσε το ταξίδι του φοιτητή, διαφημίζοντας τη Βόρεια Κορέα ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στη γη, ανακοίνωσε ότι «δεν θα συνεχίσει να διοργανώνει ταξίδια για Αμερικανούς πολίτες στη Βόρεια Κορέα», καθώς το ρίσκο είναι «πολύ υψηλό».

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του φοιτητή, ενώ η αμερικανική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε ότι ο θάνατος του Γουόρμπιερ καταδεικνύει την θέση της Βόρειας Κορέας ως «μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις στον κόσμο» σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις δικαιωμάτων.

20/06/2017 10:22 – ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ/ΣΕΟΥΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: