3ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο




Μία έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Νίκο Εγγονόπουλο, βραδιά ρωσικού μπαλέτου από το The Royal Moscow Ballet (το Βασιλικό Μπαλέτο της Μόσχας) και το Μπαλέτο Στανισλάφσκι, παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, αλλά και συναυλίες γνωστών τραγουδοποιών, όπως του Σταμάτη Κραουνάκη και του Νίκου Πορτοκάλογλου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, όσοι επισκεφτούν φέτος το καλοκαίρι την ‘Ανδρο.

Όπως κάθε χρόνο το κυκλαδίτικο νησί θα φιλοξενήσει μία βεντάλια πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Ιούνιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασε ο δήμαρχος ‘Ανδρου, Θεοδόσης Σουσούδης ξεκινώντας από το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ ‘Ανδρου», που πραγματοποιείται, φέτος, από τις 29 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο (προσφορά του Αλκιβιάδη Τάττου) στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ ‘Ανδρου σε συνδυασμό με το Ανοιχτό Θέατρο αποτελούν πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί μας» ανέφερε ο κ. Σουσούδης σημειώνοντας πως η ‘Ανδρος αναδεικνύεται σε «έναν θερινό τουριστικό προορισμό, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά και την ποιότητα διαμονής, με τα υψηλού επιπέδου πολιτιστικά δρώμενα».

Σύμφωνα με τον Παντελή Βούλγαρη, το φετινό φεστιβάλ έχει πιο σύντομη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και περιλαμβάνει εκδηλώσεις που θα «καθαρίσουν την ψυχή και το μυαλό μας». Ενώ πέρα από γνωστά ονόματα, φιλοξενεί και καλλιτέχνες που έρχονται για πρώτη φορά να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο νησί.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ‘Ανδρο ξεκινά το Σάββατο 25 Ιουνίου με τα εγκαίνια της έκθεσης- αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο, που διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η έκθεση δομείται σε επτά διαφορετικές ενότητες και σκοπός της είναι ν’ αναδείξει την πολλαπλή δημιουργικότητα του Ν. Εγγονόπουλου αλλά και το αναμφισβήτητο ταλέντο που επέδειξε σε όλα εκείνα με τα οποία καταπιάστηκε.

Στις 9 Ιουλίου, στο Γαύριο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του, το 3ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που φέτος έχει θέμα τη λογοκρισία και τα όρια του επιτρεπτού λόγου. Συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και γνωστοί δημοσιογράφοι.

Ακολουθούν στις 22 Ιουλίου οι εφετινοί «Πλόες», η έκθεση του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, που έχουν ως υπότιτλο «Εύκρατη ζώνη» και αποτελούν το τρίτο μέρος μιας τετραλογίας, η οποία σχετίζεται με την περιβαλλοντική φύση σε αντανάκλαση με την αλληγορική φύση του «εαυτού». Δέκα συνολικά καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους στην έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Η εκθεσιακή φέτος «Εύκρατη Ζώνη» περιλαμβάνει και μια τιμητική έκθεση-αναφορά στην συμβολή του πρόωρα χαμένου, γλύπτη Γιώργου Λάππα.

Με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Όλοι ένα, Φίλα με…Κι άλλο» του Σταμάτη Κραουνάκη θα σηκώσει αυλαία στις 29 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. Συνολικά θα παρουσιαστούν 11 εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται: γκαλά ελληνικής οπερέτας από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου (5/8), βραδιά ρωσικού μπαλέτου (12/8), συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τους Ευγενείς Αλήτες (17/8) καθώς και οι παραστάσεις: «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (8/8), «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου (9/8) και «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο (19/8).

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν μία προβολή από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης (2/8), συναυλία με μουσικές από τον Ελληνικό Κινηματογράφο από τη Φιλαρμονική Μουσικού Συλλόγου ‘Ανδρου (16/8), η μαύρη κωμωδία του Τζόζεφ Κέσελρινγκ «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» από τον Θεατρικό Όμιλο ‘Ανδρου, σε σκηνοθεσία Θεώνης Ριντ (21/8) και ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από τη θεατρική ομάδα «Αλαλούμ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση (25/8).

Τέλος, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της ‘Ανδρου, μέσα από την έκθεση «από-Τυπώματα ανδριακής Ιστορίας» του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στην οποία παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα της τοπικής εφημερίδας «Ανδριακή», που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια κυκλοφορίας.

Ν.Μπ. , AΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: