Ζουν στην Ελλάδα, αλλά κάνουν καριέρα …στις ΗΠΑ: Οι Έλληνες του Διαδικτύου




Ζουν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα και εργάζονται στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο ή το ΄Οστιν. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, σε διαφορετική ζώνη ώρας, αλλά και με … υπερτριπλάσιους μισθούς.

Ο λόγος για πολλούς ‘Ελληνες προγραμματιστές εφαρμογών Διαδικτύου (web developers), που λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν στραφεί στην απομακρυσμένη εργασία, κάνοντας καριέρα στο εξωτερικό από …το γραφείο τους στη Θεσσαλονίκη, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο web developer Θανάσης Πολυχρονάκης, εκ των διοργανωτών του διεθνούς συνεδρίου DEVit, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην πόλη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τεχνολογίας και Καινοτομίας “ThessWeek”.

“Οι ‘Ελληνες προγραμματιστές είναι πλέον διεθνώς ανταγωνιστικοί και κάνουν διεθνείς καριέρες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Στατιστικές για το πόσοι είναι αυτοί προς το παρόν δεν υπάρχουν, αλλά αυτό που μπορώ να πω εγώ ανεπίσημα, είναι ότι από 200 συναδέλφους με τους οποίους συνομιλώ, οι 60 δουλεύουν πλέον απομακρυσμένα, ενώ πριν από λίγα χρόνια, ας ήταν δύο ή τρεις, αυτοί που δούλευαν έτσι” σημειώνει ο κ.Πολυχρονάκης.

Ερωτηθείς πώς επιδρά αυτό το γεγονός στην κάλυψη των αναγκών των εγχώριων επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι είναι πραγματικότητα πως υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά “και τα δύο μέρη -επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα”. Όπως λέει, τα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της καριέρας ενός web developer, το έργο του είναι δύσκολο και τότε συχνά εργάζεται σε ελληνικές εταιρείες για να μάθει. “Μετά, όταν αποκτά εμπειρία, μπορεί να εργαστεί παντού” επισημαίνει, ενώ ερωτηθείς σχετικά απαντά ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ για παράδειγμα είναι “τριπλάσιοι και πάνω”.

Επισκέπτες από την Ελλάδα και 12 χώρες στο DEVit το Σαββατοκύριακο

Στο μεταξύ, με επισκέπτες από την Ελλάδα και 12 χώρες ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη το διεθνές συνέδριο DEVit, το οποίο πραγματοποιείται για τρίτη φορά στην πόλη, “αμιγώς μη κερδοσκοπικά, από μια ομάδα 30 εθελοντών της τεχνολογικής κοινότητας της περιοχής”, σύμφωνα με τον κ.Πολυχρονάκη. Η προετοιμασία της διοργάνωσης, στην οποία θα κάνουν παρουσιάσεις ομιλητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ξεκίνησε ήδη από τον Ιούνιο του 2016, αλλά το αποτέλεσμα φαίνεται ότι δικαιώνει όσους δούλεψαν για το DEVit, καθώς “στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται το Σαββατοκύριακο οι κορυφαίοι web developers στην Ελλάδα, δεν θα λείπει κανείς τους”.

Στόχος της διοργάνωσης είναι αφενός να συσπειρώσει την τεχνολογική κοινότητα της Ελλάδας, φέρνοντας στον ίδιο χώρο εταιρείες κι επαγγελματίες που ασχολούνται με σχεδιασμό ιστοσελίδων, τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα startups. Αφετέρου, σε ένα τεχνολογικό τοπίο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, με την ολοένα ταχύτερη ανάπτυξη του cloud, των Μεγάλων Δεδομένων, του Ιντερνετ των Πραγμάτων και των νέων ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεων, στόχος του DEVit (οργάνωση: skgtech και SHESHARP) είναι η εκπαίδευση των επαγγελματικών του κλάδου και η όσμωση με τους κορυφαίους του είδους από διάφορες χώρες του κόσμου κι από όλα τα “κομμάτια” της τεχνολογίας του Ιστού.

Διοργάνωση …360 μοιρών

“Λέμε ότι η διοργάνωση είναι 360 μοιρών, γιατί δεν αφορά μόνο ένα τμήμα της βιομηχανίας του web. Περιλαμβάνει τόσο το Frontend (σ.σ. το τμήμα του ιστού που ο χρήστης μπορεί να δει και να αλληλεπιδράσει με αυτό), όσο και το Backend (σ.σ. διακομιστές, εφαρμογές και βάσεις δεδομένων), τα DevOps (σ.σ. που έχουν ως στόχο την έναρξη της παράδοσης καλύτερης ποιότητας λογισμικού με δραστικά μειωμένο time-to-market) και το κομμάτι του Mobile” σημειώνει ο κ.Πολυχρονάκης.

Το DEVit προσήλκυσε φέτος και μεμονωμένους επισκέπτες από τις χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Σερβία, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Τσεχία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Πολωνία και Σουηδία, ενώ θα μιλήσουν 24 ομιλητές, θα γίνουν τρία ολοήμερα workshops και 13 ανοιχτά εργαστήρια. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο Βασιλικό Θέατρο (σήμερα Σάββατο) και στις εγκαταστάσεις του City College (αύριο Κυριακή), ενώ όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης (http:// devitconf. org/).

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας τεχνολογίας και καινοτομίας (ThessWeek), την οποία συνδιοργανώνουν οι εξής 15 φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β.Ελλάδος, ΑΠΘ, Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), EnterpriseGreece, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Αλεξάνδρα Γούτα , ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: