Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι: Επιρρίπτουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία τις ευθύνες για το αδιέξοδο




Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Απαράδεκτη παρέμβαση στις συνομιλίες για το Κυπριακό έκανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας την σύγκληση νέας Διάσκεψης για την Κύπρο στην Γενεύη, χωρίς καμία προϋπόθεση, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στην ολη προσπαθεια, καθως είναι γνωστή η θέση και της Λευκωσίας και της Αθήνας:

Η Διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας και εφόσον εχει επιτευχθεί σύγκληση στα μεγάλα ζητήματά της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού.

Στην τουρκική ανακοίνωση έδωσε σκληρή απάντηση ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Στην δήλωση του αργά χθες το βραδύ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου τόνισε ότι η Τουρκία συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις που εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζι στις δηλώσεις του στις 23 και 26 Μαΐου και προσθέτει:

«Η θέση μας είναι ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Αναστασιάδη για την εκ νέου σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο είναι σε αντίθεση με τις Αρχές της Κοινής Διακήρυξης των Ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014 , ότι όλα τα Κεφάλαια θα συζητηθούν αλληλένδετα και ότι «τίποτα δεν θα εχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα» και επίσης δεν συμβαδίζει με την Δήλωση στην Διάσκεψη της Κυπρου της 12ης Ιανουαρίου 2017».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι στην Διάσκεψη για το Κυπριακό συγκροτήθηκε μια Ομάδα Εργασίας για να διαμορφώσει τα ερωτήματα σχετικά με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις καθως και τα εργαλεία που απαιτούνται για ν α αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα. Και αυτή η Ομάδα Εργασίας συνήλθε το 18-19 Ιανουάριου στο Μον Πελεραν. Το δεύτερο αποτέλεσμα της Διάσκεψης ήταν η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα εναπομείναντα ζητήματα στα άλλα Κεφάλαια, μεταξύ των δυο πλευρών στο νησι.

Και η τουρκική ανακοίνωση καταλήγει :
«Η Τουρκία αναμένει να συγκληθεί εκ νέου η Διάσκεψη της Κυπρου, χωρίς καμία προϋπόθεση στο πνεύμα της Κοινής Διακήρυξης των Ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και βάσει της μεθοδολογίας που προβλέπονταν αλλά δεν εφαρμόσθηκε στην πρώτη Διάσκεψη, δηλαδή το άνοιγμα και η συζήτηση όλων των κεφαλαίων μαζί, όπως είχε ζητήσει και ο (παράνομος) «πρόεδρος» Ακιντζι».

Η τουρκική παρέμβαση υπονομεύει κάθε προσπαθεια συνέχισης της διαδικασίας και σύγκλησης νέας Διάσκεψης, ενώ ο ειδικός βοηθός του γ.γ. ΟΗΕ Εσπεν Άιντα μόλις την Παρασκευή θέλοντας να ασκήσει πιέσεις δήλωσε οτι μετα τις συνομιλίες του με τους δυο ηγέτες δεν υπάρχουν περιθώρια για σύγκληση της Διάσκεψης, ενώ την Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα για συνομιλιες με τον Νίκο Κοτζιά.

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ, Στράτου Ευθυμίου, στη δήλωση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Τουρκίας σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Τουρκίας, Hüseyin Müftüoğlu, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου δήλωσε τα εξής:

«Η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό και εγκαίρως -εδώ και ενάμισι χρόνο- υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία”, αναφέρει και τονίζει:

“Τώρα, όμως, για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα –για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Τα ζητήματα αυτά, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Αναρωτιόμαστε, τί πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού; Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: