«Πρακτικές δράσεις» στις σχέσεις Κύπρου – Παλαιστίνης ζήτησε ο Δημήτρης Συλλούρης




Οι σχέσεις Κύπρου – Παλαιστίνης θα πρέπει να μετατραπούν σε πιο πρακτικές δράσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Παλαιστίνη.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Παλαιστίνη, ο Δημήτρης Συλλούρης θα γίνει σήμερα δεκτός από τον πρωθυπουργό Rami Hamdallah, τον υπουργό Εξωτερικών Riad Malki, την Hanan Ashrawi, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και εκπρόσωπο Πολιτισμού και Πληροφοριών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον γενικό γραμματέα του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία», Mustafa Barghouthi.

O Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο φιλοξενίας που παραθέτει η Παλαιστινιακή Επενδυτική Τράπεζα.

Ο Δημήτρης Συλλούρης έγινε χθες δεχτός από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Φατάχ» στο Νομοθετικό Συμβούλιο της Παλαιστίνης, Azzam Al Ahmad.

Συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικά και οι παραδοσιακές σχέσεις της Κύπρου με την Παλαιστίνη. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επαναβεβαίωσε τη θέση της Παλαιστίνης για μια ενωμένη Κύπρο και ζήτησε από τον Δημήτρη Συλλούρη να μεσολαβήσει προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων των Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας πέραν του ενός μηνός.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής, συζητήθηκαν οι παραδοσιακές πολιτικές σχέσεις δεκαετιών, καθώς και ζητήματα πολιτικά.

Είπε ότι ενημερώθηκε σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Με παρακάλεσε, με τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, να μεταφέρω κάποια μηνύματα και αυτό θα το κάνω, και απευθείας και έμμεσα, μέσω διαφόρων διπλωματικών οδών, και καταλήξαμε ότι αυτές οι σχέσεις που έχουμε θα πρέπει να μετατραπούν σε πιο πρακτικές δράσεις» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από πλευράς του ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις «θλιβερές τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι Κύπρος και Παλαιστίνη συνδέονται με σχέσεις φιλίας εκατοντάδων χρόνων.

«Παραδοσιακά η θέση μας για το Κυπριακό δεν αλλάζει. Είναι υπέρ της ενωμένης Κύπρου» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ευελπιστούμε ότι η Κύπρος θα συμβάλει μαζί με άλλες χώρες στην έλευση της ειρήνης όχι μόνο εδώ, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή».

Ζήτησε δε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, που προβαίνουν σε απεργία πείνας εδώ και πέραν του ενός μηνός.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής θα συμβάλει στην ενίσχυση των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Παλαιστίνης.

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Συλλούρη με τον Επίτροπο Διεθνών Σχέσεων της Φατάχ, Rawhi Fattouh.

Οι χθεσινές επαφές του Προέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκαν με δείπνο εργασίας με τον κ. Azzam Al Ahmad, σε ξενοδοχείο στη Ραμάλα.

Πριν από τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε το μουσείο «Γιασέρ Αράφατ», όπου και ξεναγήθηκε.

21/05/2017 08:59 – ΚΥΠΕ – Kυριακή Δημητρίου – Παλαιστίνη/ΡΑΜΑΛΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: