Βασίλης Σπανούλης: «Κόσμος, ψυχή και τακτική μας έστειλαν στο Final Four»




Ο MVP του Ολυμπιακού στην πρόκριση των «ερυθρόλευκων» στο φάιναλ φορ της Euroleague, Βασίλης Σπανούλης, εστίασε σε δηλώσεις του από τα αποδυτήρια των Πειραιωτών στα στοιχεία που οδήγησαν τους πρωταθλητές Ελλάδας στη νίκη, υπογραμμίζοντας ότι… «Με τη βοήθεια του κόσμου, την ψυχή και την τακτική πήραμε την πρόκριση στο Final Four».

«Θέλαμε να περάσουμε στο Final Four, όλοι μαζί πετυχαίνουμε ή όχι», είπε αρχικά ο Kill-Bill στην κάμερα της NOVA για να προσθέσει:

«Ήμασταν σταθερή ομάδα, στο πιο κρίσιμο σημείο χάσαμε το πλεονέκτημα έδρας. Χάσαμε και το πρώτο ματς στην Πόλη, αν και το γυρίσαμε. Δείξαμε χαρακτήρα, τους περάσαμε τον φόβο. Δείξαμε νοοτροπία νικητή στο 4ο ματς. Αφήσαμε πίσω δύο κακές εμφανίσεις. Σήμερα ήταν σκληρό παιχνίδι. Με τη βοήθεια του κόσμου, την ψυχή και την τακτική πήραμε την πρόκριση στο Final Four. Δυστυχώς πολλές φορές μετράει μόνο τι κάνεις στα δύσκολα σημεία. Το έχουμε γευτεί. Το 2012 δεν παίξαμε καλά και πήραμε την Euroleague. Το μπάσκετ είναι ένα φανταστικό άθλημα με συγκινήσεις, πρέπει να είσαι έτοιμος και δυνατός πνευματικά.

Είχαμε πολλούς τραυματισμούς, παίξαμε και για τους τραυματίες. Πρέπει να καλύπτουμε όσους λείπουν. Είναι μεγάλη επιτυχία η πρόκριση, θα ξεκουραστούμε και θα ετοιμαστούμε. Δεν έχει σημασία τι θέλουν οι άλλοι. Θα πάμε να διεκδικήσουμε όσες πιθανότητες μας αναλογούν και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η Εφές ήταν σκληρή ομάδα, πήγε στην επαφή, μας δυσκόλεψε απίστευτα πολύ και της αξίζουν συγχαρητήρια. Και εμείς όταν είδαμε τα δύσκολα κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Μας λείπει και ο Χάκετ πολύ, ήταν βασικό γρανάζι της ομάδας. Εμείς θα ετοιμαστούμε δύο εβδομάδες για να είμαστε έτοιμοι εκεί. Πετύχαμε τον δεύτερο στόχο. Αυτή τη στιγμή είμαι λίγο άδειος, δώσαμε και τη ψυχή μας. Η αγάπη μου για το μπάσκετ είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο. Είμαι ευλογημένος και ευχαριστώ τον Θεό που παίζω μπάσκετ και ζω τέτοιες στιγμές».

Σε ερώτηση που του έγινε για το… πεπρωμένο της Κωνσταντινούπολης, απάντησε: «Βήμα – βήμα, βήμα – βήμα».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πρίντεζης, είπε:

«Μας αξίζει που βρισκόμαστε στο Final Four. Είχαμε διάρκεια, σοβαρότητα και διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Στα πλέι οφ ήταν πέντε παιχνίδι παικτών, προπονητών και προσωπικοτήτων. Όλη η σεζόν παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Ήταν μεγάλο κατόρθωμα ότι τερματίσαμε τρίτοι, αλλά μετά κοιτάζεις τον επόμενο στόχο. Πέρσι δεν ήμασταν στα πλέι οφ κι αυτό μας είχε πληγώσει αρκετά. Το επίπεδο της κούρασης είναι τεράστιο, αυτή τη στιγμή. Εμείς πρέπει να πάμε με καθαρό μυαλό, με λιγότερο άγχος και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Το ότι γίνεται το Final Four στην Κωνσταντινούπολη, μας ξυπνά όμορφες αναμνήσεις, αλλά αυτά είναι περισσότερο για τους φιλάθλους και τους δημοσιογράφους. Εμείς πάμε εκεί για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μακάρι να σηκώσουμε την κούπα. Η ομάδα είναι ομάδα. Όλοι παίζουν το ρολο τους σε αυτή την ομάδα και αυτό είναι που μας οδηγεί. Είμαστε έμπειρη ομάδα».

Τέλος, ο Κώστας Παπανικολάου, δήλωσε: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στο Final Four, όλοι πρέπει να βάλουν ένα λιθαράκι, όπως έγινε όλη τη χρονιά. Όλα τα παιδιά βγήκαν μπροστά, έτσι πορεύονται οι μεγάλες ομάδες. Συγχαρητήρια σε όλους για την καταπληκτική δουλειά που κάναμε για να γιορτάζουμε σήμερα την πρόκριση στο Final Four. Θα ήμασταν αφελείς αν αφήναμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δόξα τω Θεώ δεν ήμασταν και τους κάναμε όλους χαρούμενους, αρχής γενομένης από τους προέδρους μας. Τους αξίζουν συγχαρητήρια, είναι η περηφάνια της ομάδας. Συγχαρητήρια και στους οπαδούς μας, μας έδωσαν παλμό και ενέργεια. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στον κύριο Μπαφέ, που τον φωνάζω και πρόεδρο γιατί κάνει πολλά πράγματα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, είναι 100% ομαδική η πρόκριση. Είχαμε αντιξοότητες, αλλά πήραμε τη σημαντική πρόκριση».

Όσο για κάποια πρόβλεψη για το Final Four, απάντησε: «Δυστυχώς είναι το κακό που έχουμε στην Ελλάδα, που σε ένα βράδυ σταυρώνουμε έναν αθλητή σαν τον Βασίλη Σπανούλη που έχει αλλάξει την ιστορία του Ολυμπιακού και έρχεται να τους διαψεύσει όλους στα 35 του. Δεν θα κάνω προφητεία για το Final Four. Έχουμε 25% πιθανότητες στο Final Four. Πάμε να τις διεκδικήσουμε και θα δούμε τι θα γίνει».

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Σινάν Ερντέμ, εκεί που στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2012, επιστρέφει μετά από 5 χρόνια ο Ολυμπιακός, για να διεκδικήσει τον 4ο ευρωπαϊκό τίτλο του. Τον 4ο προσωπικό θα διεκδικήσει στο φάιναλ φορ της Euroleague και ο Βασίλης Σπανούλης που με 22  πόντους και 6 ασίστ στον 5ο προημιτελικό στο ΣΕΦ ήταν και πάλι ο ηγέτης στη νίκη με 87-78 και το 3-2 επί της Αναντολού Εφές αφήνοντάς τη θεατή μέσα στη δική της πόλη.

Αυτό θα είναι το 10ο φάιναλ φορ της ιστορίας του Ολυμπιακού, 6ο τα τελευταία 9 χρόνια και 4ο τα τελευταία 6. Remake του τελικού του 2012 ο ημιτελικός στις 19 Μαΐου, με την ομάδα του Πειραιά να βρίσκει στο δρόμο της την κάτοχο του τίτλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο Πρίντεζης σημείωσε 14 πόντους και το τρίποντο για το +9 στο τέλος, 10 ο εξαιρετικός Γκριν, ο Μπιρτς είχε 9 πόντους και 11 ριμπάουντ, ενώ 2 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο από τον Παπαπέτρου (8π.) έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Πειραιωτών. Ο Μιλουτίνοβ σημείωσε 8 πόντους και ήταν ο παίκτης «κλειδί» αυτής της σειράς, 8 και από τον Παπανικολάου, ο Αγραβάνης πάλεψε σαν το λιοντάρι στην άμυνα και όλοι μαζί οι παίκτες του Σφαιρόπουλου επιστρέφουν στους «4» της Ευρώπης. Αυτό είναι το δεύτερο φάιναλ φορ του Σφαιρόπουλου ως πρώτος προπονητής (το πρώτο ήταν το 2015 στη Μαδρίτη με τον Ολυμπιακό), ενώ ήταν στην Πόλη και το 2012, στον απέναντι όμως πάγκο, ως βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ.

Από την Εφές που πάλεψε για την πρόκριση, ο Τάιλερ Χάνεϊκατ σημείωσε νταμπλ νταμπλ με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ, αλλά Ντάνστον και Κερκ φορτώθηκαν με φάουλ νωρίς αφήνοντας ανοχύρωτη τη φροντ λάιν των Τούρκων.

Τα δεκάλεπτα: 25-21, 37-41, 63-58, 87-78

Με Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και  Μπιρτς παρέταξε ο Σφαιρόπουλος την αρχική πεντάδα, απέναντι στους Μπαλμπάι, Οσμάν, Μπράουν, Ντάνστον και Γκρέιντζερ.

Ο άνθρωπος του 4ου αγώνα, Βασίλης Σπανούλης μπήκε «καυτός» πετυχαίνοντας 13 πόντους στην πρώτη περίοδο με 2/2 τρίποντα, 2 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ (είχε και 3 λάθη). Με δικό του τρίποντο, οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με 7-3, για το +7, 12-5, με δικό του γκολ φάουλ (ήταν εύστοχος και στη βολή).

Ο Μπιρτς έκανε σημαντική δουλειά στα ριμπάουντ, όπως και ο Αγραβάνης που έπαιξε επιθετική άμυνα αντικαθιστώντας τον Πρίντεζη. Ο Οσμάν ήταν ο κορυφαίος της Εφές (με 7π. στην 1η περίοδο), με την τουρκική ομάδα, όμως να βρίσκει τον τρόπο να κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς, 14-11 και 17-14  με τους Ερτέλ, Τόμας και Πολ να παίρνουν τις περισσότερες προσπάθειες.

Οι Τούρκοι μείωσαν και 20-17 με τρίποντο του Χάνεϊκατ, ο Ερτέλ πέτυχε τα δύο επόμενα καλάθια των φιλοξενούμενων, με την πρώτη περίοδο να λήγει 25-21, μετά από λύσεις των Μάντζαρη, Μιλουτίνοβ και Σπανούλη. Ο τελευταίος έμεινε στον πάγκο, με την έναρξη της 2ης περιόδου (Ουότερς και Γκριν στο «1» & «2», με τους Παπαπέτρου, Αγραβάνη, Μιλουτίνοβ να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Η Εφές μπήκε επιθετικά, ο Χάνεϊκατ ευστόχησε σε τρίποντο (25-24) και προσπέρασε για πρώτη φορά από το 2-3, 25-26, με 2/2 βολές του Κερκ. Με 4 πόντους του Γκριν και 2 του Πρίντεζη, ο Ολυμπιακός ανέκτησε το προβάδισμα (31-29). Μετά το 31-31 επέστρεψε ο Σπανούλης, όμως, οι Τούρκοι έπαιζαν «ξύλο», κάτι που δεν έκανε ο Ολυμπιακός, με τον Μπιρτς να υποπίπτει σε λάθη, να κάνει φάουλ και να χάνει βολές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 32-25 (από Ντάνστον και Μπράουν), καθώς οι Τούρκοι είχαν διπλάσιες ασίστ και ισορρόπησαν στα ριμπάουντ (με καταλυτικό τον Χάνεϊκατ ερχόμενο από την αδύνατη πλευρά) σε αυτό το δεύτερο δεκάλεπτο. Με 9 πόντους σε 9 λεπτά της 2ης περιόδου, ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρα πρόβλημα στην επίθεση, για το 37-41 στο ημίχρονο, με δίποντο του Οσμάν που μετρούσε 11 πόντους. Το θετικό για τον Ολυμπιακό ήταν πως ο Ντάνστον είχε 3 φάουλ (2 ο Κερκ).

Και με την έναρξη της 3ης περιόδου, ο Ντάνστον υπέπεσε σε 4ο και κάθισε στον πάγκο, ενώ γρήγορα έκανε το τρίτο και ο έτερος ψηλών της Εφές. Μετά τους Πολ, Γκρέιντζερ και Μπαλμπάι, ο Περάσοβιτς ανέθεσε την προσωπική άμυνα του Σπανούλη στον Οσμάν, περνώντας τον σε θέση 2, ψηλώνοντας παράλληλα το σχήμα. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου, όμως είχαν μπει πιο ψυχωμένοι, πίεσαν στην άμυνα και βγήκαν σε αιφνιδιασμούς.

Με σερί 9-0 (από Μπιρτς, Μάντζαρη, Πρίντεζη και Παπανικολάου, ξέφυγαν με 46-41, με τον κόσμο στο ΣΕΦ να σηκώνεται όρθιος! Ο Μιλουτίνοβ πήρε τη θέση του Μπιρτς που έφτασε τα 3 φάουλ, ενώ ο Παπαπέτρου αντικατέστησε τον Παπανικολάου. Η Εφές δεν παραδινόταν (46-45 από Ερτέλ και 48-47 με βολές του Κερκ), όσο οι «ερυθρόλευκοι» αστοχούσαν από τη γραμμή του φάουλ (8/14). Ακολούθησε σερί 6-0, για το +7, 54-47. Εδειχναν ολιγωρία στην άμυνα, οι παίκτες του Ολυμπιακού και η Εφές πλησίαζε, 54-53, με δύο τρίποντα του Πολ (6/15 η Εφές έως εκείνη τη στιγμή).

Ο Παπαπέτρου σηκώθηκε κι αυτός έξω από τα 6.75, 57-53. Ο Σπανούλης πέτυχε 2 ακόμη πόντους (17 προσωπικούς) και έδωσε τη θέση του στον Γκριν. Ο Παπαπέτρου το χαβά του, νέο τρίποντο, 62-53. Οι Τούρκοι απάντησαν με επιμέρους σκορ, 1-5 για το 63-58 στο 30ο λεπτό. Και η 4η περίοδος ξεκίνησε με έμμεσο τρίποντο του Γκριν, δίποντο από Παπαπέτρου και Πρίντεζη για το 70-62. Ο Ντάνστον πέρασε στο 32ο λεπτό, με τον Μιλουτίνοβ να προσπαθεί να του πάρει το 5ο φάουλ. Όμως, πήρε αυτός το 2ο του Πρίντεζη, 70-64, με 2/2 βολές και απέμεναν ακόμη 7 δραματικά λεπτά!

Λίγο μετά, όμως του το πήρε ο Παπαπέτρου, κάθισε στον πάγκο ο Ντάνστον, με τους Κερκ, Πολ να έχουν από 4. Το τρίποντο του Γκριν, 76-67, απάντηση σε αυτό του Πολ πανηγυρίστηκε έντονα από τους ανυπόμονους για πρόκριση φιλάθλους, με εναπομείναντα χρόνο 5 λεπτά. Πρίντεζης και Σπανούλης είχαν από 2/2 βολές, 80-74 (με 5ο βγήκε και ο Κερκ), όσο κι αν οι Τόμας, Γκρέιντζερ έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι. Απέμεναν 2 λεπτά πριν το ταξίδι στην Πόλη! Ο Πρίντεζης με τρίποντο, 83-74 (1:44΄΄) υποχρέωσε τους φιλάθλους να τραγουδήσουν: Φέρτε μας το ευρωπαϊκό!

Πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας, ο κόσμος μπήκε στο παρκέ, άναψαν καπνογόνα περιμετρικά και ο «βασιλιάς» επιστρέφει στην Πόλη του!

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Λάτισεβς (Λετονία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2 τρίπ., 6 ασ.), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8 (5 ριμπ.), Μάντζαρης 4
ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Βέλιμιρ Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2 τρίπ., 10 ριμπ.), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10 (4/10 δίπ., 0/3 τρίπ., 6 ασ.), Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4 (7 ριμπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: