«Τολμηρά βήματα» στο Κυπριακό ζήτησε η Τερέζα Μέι σε επικοινωνία με Ερντογάν




Η πορεία των συνομιλιών λύσης του Κυπριακού περιλαμβανόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τερέζα Μέι εξέφρασε για ακόμα μια φορά την άποψη ότι «ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μία ευκαιρία για να επιτευχθεί μία ιστορική συμφωνία, όλες οι πλευρές χρειάζεται να είναι προετοιμασμένες να κάνουν τολμηρά βήματα».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της είναι έτοιμη να παίξει ρόλο στην επιδίωξη της λύσης.

Κατά τη συζήτηση, η Τερέζα Μέι τόνισε τη δέσμευσή της στη διμερή σχέση Βρετανίας-Τουρκίας και εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων. Όπως επισημάνθηκε, η Πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία «της δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας».

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν επίσης η Συρία, με την Τερέζα Μέι να χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της Αστάνα και να συγχαίρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον «εποικοδομητικό» ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία στη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης της έντασης.

Η πρωθυπουργός τόνισε δε ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες για τη Συρία να συνδεθούν με μία ευρύτερη πολιτική διαδικασία, που θα κορυφωθεί με μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες στάθηκαν στη δυνατή εμπορική σχέση μεταξύ των χωρών τους και επαναβεβαίωσαν την επιθυμία να «εξερευνήσουν» τις ευκαιρίες που δημιουργεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σημείωσαν ιδιαίτερα την πρόοδο προς την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Turkish Aerospace Industries και της βρετανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων BAE Systems για την προκαταρκτική φάση σχεδιασμού των Turkish Fighter (τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών). Όπως φέρονται να είπαν η Τερέζα Μέι και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συμφωνία αυτή είναι μία ένδειξη της όλο και βαθύτερης συνεργασίας των βιομηχανιών άμυνας της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Έγινε επίσης αναφορά στην επερχόμενη σύνοδο για τη Σομαλία που θα φιλοξενήσει η βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο, με την κα Μέι να επαινεί την τουρκική κυβέρνηση στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ανατολικο-αφρικανική χώρα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έκλεισε με ανανέωση του ραντεβού των δύο ηγετών για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

10/05/2017 10:52 – ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/ Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: