Τις οδηγίες για τις διαπραγματεύσεις του Brexit ανέλυσε ο Ντόναλντ Τουσκ στους ευρωβουλευτές




Σε πλήρη και συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit στις 29 Aπριλίου προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξήγησε στους Ευρωβουλευτές ότι ο στόχος των 27 ήταν να εγκρίνουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τις επακόλουθες διαπραγματευτικές οδηγίες, τις οποίες στη συνέχεια συγκεκριμενοποίησε η Κομισιόν στις 3 Μαΐου, ενώ την προσεχή Δευτέρα, το Συμβούλιο της ΕΕ θα εγκρίνει την τελική δέσμη οδηγιών διαπραγμάτευσης, που θα προτείνει ο κύριος διαπραγματευτής (Μισέλ Μπαρνιέ), με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε ότι βασικό στοιχείο των κατευθυντήριων γραμμών είναι η ανάγκη διεξαγωγής των συνομιλιών με βάση μια «σταδιακή προσέγγιση». Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών μας με τη Βρετανία, προτού να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τη διασφάλιση της ομαλής απόσυρσης. Ενημέρωσε δε ότι οι 27 ηγέτες υποστήριξαν πλήρως αυτή τη λογική.

Ενημέρωσε δε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι ηγέτες απάντησαν με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτεί η κατάσταση, εξηγώντας ότι θα υπάρξει πολύ λίγος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες απόσυρσης στο πλαίσιο που προβλέπεται από τη Συνθήκη.

“Για να διασφαλίσουμε μια ομαλή απόσυρση, πρώτα απ `όλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση περισσότερων από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπων, των οποίων η ζωή θα επηρεαστεί άμεσα από την Brexit και από τις δύο πλευρές”, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι το μέλλον τους “εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών”.

“Είναι ιδιαίτερη ευθύνη μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες εγγυήσεις για τους πολίτες – πολίτες της Ένωσης – και για τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει εγγυήσεις που είναι αποτελεσματικές, εκτελεστές, αμερόληπτες και περιεκτικές, συνοδευόμενες από απλές και ομαλές διοικητικές διαδικασίες. Υπάρχει ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και έτσι είμαστε έτοιμοι.

Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε από τον επιμερισμό των στόχων στην πραγματική διασφάλιση ότι οι πολίτες λαμβάνουν τις απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζω το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη αναφέρει ορισμένες λεπτομερείς απαιτήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Εξήγησε δε, ότι η δεύτερη προτεραιότητα στην πρώτη φάση είναι η ανάγκη να συμφωνηθεί ότι όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τύχουν επίσης τιμή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη συνέχεια στόχος της ΕΕ είναι να προστατεύσει την ειρήνη και τη διαδικασία συμφιλίωσης που περιγράφεται στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, και να αποφύγει ένα “σκληρό” σύνορο μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Μόνο όταν υπάρχει επαρκής πρόοδος σε αυτές τις προτεραιότητες, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 θα πρέπει να αξιολογήσει και να αποφασίσει αν – και πότε – έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο”, τόνισε.

Σε σχέση με τις μελλοντικές σχέσεις ο Ντ.Τουσ σημείωσε ότι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμμερίζεται την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσει μια στενή εταιρική σχέση. Ωστόσο, είπε “είναι προφανές ότι μια σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας τρίτης χώρας δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές ότι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επέλεξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν είναι φιλόδοξη και ευρεία, δεν μπορεί να σημαίνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά ή σε τμήματα της”.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών θα πρέπει να εξασφαλίζει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και θα περιλαμβάνει διασφαλίσεις έναντι αθέμιτων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μεταξύ άλλων μέσω φορολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και κανονιστικών μέτρων και πρακτικών.

“Σήμερα είναι πολύ νωρίς για να πούμε πολύ περισσότερα για το κοινό μας μέλλον, αλλά θα κάνουμε τις κατευθυντήριες γραμμές πιο ακριβείς όταν έρθει η ώρα, δηλαδή όταν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στην πρώτη φάση. Από το δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο, εμείς – η Ε.Ε. των 27 – είμαστε ενωμένοι, συνεπείς και επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ τους. Αυτό που ήταν – και παραμένει – το πιο σημαντικό για μένα, είναι ότι η συμπεριφορά μας σε αυτές τις συνομιλίες θα δείξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην καλύτερη της κατάσταση: από την άποψη της ενότητας, της πολιτικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης προς το Ηνωμένο Βασίλειο”, κατέληξε ο Ντόναλντ Τουσκ.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Μπαρνιέ: Δεν έχω πρόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο

Δεν υπάρχει ακόμη προσδιορισμένο νούμερο για μία οικονομική διευθέτηση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι αυτό μπορεί να υπολογισθεί μόνον όταν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν μία κοινή μέθοδο υπολογισμού και αφού ληφθεί υπ΄όψιν η ημερομηνία της εξόδου, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.
«Οι αριθμοί θα εξαρτηθούν από την μέθοδο που θα υιοθετήσουμε και από την ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Μπαρνιέ επισημαίνοντας ότι δεν έχει πρόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης το 2019 και ότι ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας σε συνεργασία με την Βρετανία παρά διαπραγματευόμενος εναντίον της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Στρασβούργο, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: