Την πολιτική δυναμική του Τραμπ στο Κογκρέσο, ενισχύει η νίκη του Τζιανφόρτε στις τοπικές εκλογές στη Μοντάνα




Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Μοντάνα, Γκρεγκ Τζιανφόρτε, κέρδισε με μικρή διαφορά την έδρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έναντι του υποψηφίου των Δημοκρατικών Ρόμπ Κουίστ.

Το αποτέλεσμα αυτό έγινε γνωστό ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί 24 ώρες από την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Μοντάνα έχουν χαρακτήρα πολιτικής δοκιμασίας για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κι αναφορικά με τη δυναμική του για να διατηρηθεί ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2018.

Ο Τζιανφόρτε κάλεσε τους ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας να τον στείλουν στο Κογκρέσο, προκειμένου να βοηθήσει τον Τραμπ στην υλοποίηση της προεκλογικής του ατζέντας. Ο ίδιος, προέρχεται από τον επιχειρηματικό τομέα της τεχνολογίας, ενώ τη νίκη του, είχε προβλέψει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με καταμετρημένο ποσοστό 75% των ψήφων, ο Τζιανφόρτε εξασφαλίζει το 50% των ψήφων έναντι ποσοστού 44% του Κουίστ, που εστίασε τον προεκλογικό του αγώνα στην άσκηση κριτικής γύρω από την ακύρωση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Ο Τζιανφόρτε κέρδισε την έδρα, παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Τετάρτης του απαγγέλθηκε κατηγορία για την άσκηση σωματικής βίας κατά του δημοσιογράφου Μπεν Τζέικομπς πολιτικού ανταποκριτή της εφημερίδας “The Guardian” στην αμερικάνικη έκδοσή της.

Το περιστατικό συνέβη όταν ο Τζέικομπς έκανε πιεστικές ερωτήσεις για ζητήματα που σχετίζονται με θέματα προσφοράς των υπηρεσιών υγείας, πλησιάζοντας το κινητό του για να καταγράψει το ηχητικό των δηλώσεων κοντά στο πρόσωπο του Τζιανφόρτε. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, που προσπάθησε ν’ απωθήσει την τηλεφωνική συσκευή από το πρόσωπό του ασκώντας βία κατά του δημοσιογράφου με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο δάπεδο.

Ο Τζιανφόρτε είναι ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπος με πιο βαριές κατηγορίες, πέρα από την άσκηση σωματικής βίας που είναι πλημμέλημα, όταν υπόθεση φτάσει στην εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση, δήλωσε στο Reuters, ο εισαγγελέας της Κομητείας Γκαλατίν, Μάρτι Λάμπερτ, όπου και συνέβη το περιστατικό.

Η εισαγγελία αναμένεται ότι θα εξετάσει την υπόθεση σε χρονικό διάστημα 15 ημερών, οπότε και θα κληθεί να την αξιολογήσει ποινικά, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα έχει στη διάθεσή του ο Τζιανφόρτε προκειμένου να παρουσιάσει και να υποστηρίξει νομικά τις απόψεις του.

Η έδρα στην πολιτεία της Μοντάνα για την Βουλή των Αντιπροσώπων είχε μείνει κενή, όταν ο Τραμπ επέλεξε τον Ράιαν Ζίνκε για την θέση του υπουργού των Εσωτερικών στις ΗΠΑ.

26/05/2017 10:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: