Συνάντηση Συλλούρη με τον Πρόεδρο της Βουλής του Ομάν: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων




Την παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Κύπρου με το Σουλτανάτο του Ομάν, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Δημήτρης Συλλούρης με τον Πρόεδρο του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Σουλτανάτου του Ομάν Shakin Khalid Hilal Al Mawali, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μαζί με αντιπροσωπεία Βουλευτών.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Βουλής του Ομάν, μετά από συνάντηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του και της αντιπροσωπείας του προς το Πρόεδρο της Βουλής κ. Συλλούρη για την πρόσκληση να επισκεφθούν την Κύπρο, σημειώνοντας ότι “η επίσκεψη αυτή είναι μια απόδειξη των καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας και θα έχω την ευκαιρία για να έχω και άλλες συναντήσεις σήμερα μεταξύ αυτών και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή ασφαλέστατα θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις είναι “πάρα πολύ καλές”.

Τόνισε ότι ο Σουλτάνος του Ομάν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο και πάντοτε επισκέπτεται το νησί αφού “τρέφει ιδιαίτερη προτίμηση για την Κύπρο στους σταθμούς ξεκούρασης του”.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Συλλούρης είπε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή η επίσκεψη διότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής του Ομάν στην Κύπρο όπου συζήτησαν “τις πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, πώς θα την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο και να δούμε και γενικότερα ζητήματα της περιοχής” και “πώς τις κάνουμε πιο πρακτικές για καλύτερη οικονομική, πολιτιστική και άλλη συνεργασία μεταξύ Ομάν και Κύπρου”.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία για τις γενναιόδωρες δωρεές του Ομάν στην Κύπρο για θέματα υγείας με την χρηματοδότηση στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στα θέματα πολιτισμού για την χρηματοδότηση για το Χαλά Σουλτάν και τελευταίο τη προσφορά του πλοίου που έχει έρθει ως δωρεά από τον Σουλτάνο του Ομάν και το οποίο θα επισκεφθούν εντός της βδομάδας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έχουν περιληφθεί συναντήσεις με επιχειρηματίες από την Κύπρο “για να δείξουμε ότι και η Βουλή προωθεί πλέον μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και την οικονομική κοινοβουλευτική διπλωματία”.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής του Ομάν είπε ότι είναι γεγονός ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία και συνεργασία συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών σε όλους τους τομείς, πολιτικούς, τους οικονομικούς, τους πολιτιστικούς και άλλους.

Για τις γενναιόδωρες δωρεές του Σουλτανάτου του Ομάν, επεσήμανε ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής πολιτικής που ασκεί το σουλτανάτο και όχι για σκοπούς προβολής της χώρας. “Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να εισφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε εκεί που υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται να προσφερθεί μια τέτοια βοήθεια”, είπε.

Πρόσθεσε ότι στο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων οι σχέσεις αυτές έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και “είναι καθήκον μας και χρέος μας να εργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων σε άλλους τομείς, όπως είναι η οικονομία, ο πολιτισμός, η υγεία”.

Ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, προσεχώς, αντιπροσωπεία οικονομικής φύσεως θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συζητήσει την παραπέρα συνεργασία και ενδυνάμωση συνεργασία στους τομείς της οικονομίας.

Επίσης ένας άλλος τομέας τον οποίον μπορούν οι δύο χώρες να συνεργαστούν “και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας είναι ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας και είναι ευρύς αυτός ο τομέας για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε”, ανέφερε ο Khalid Al Mawali.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής του Ομάν και η αντιπροσωπεία έγιναν δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

08/05/2017 11:37 – ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: