Τι συζήτησε ο Άιντα με τον Γκουτέρες: Έκανε υπερτλαντικό ταξίδι για να τον δει για …20 λεπτά!




Διεξοδική συζήτηση για το Κυπριακό είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός του σύμβουλος για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ  Άιντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Στεφάν Ντουτζάρικ. 

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε 20 λεπτά. Και είναι απλά …εκπληκτικό το γεγονός ότι ο κ. Άιντα έκανε ένα υπερατλαντικό ταξίδι για να συναντήσει τον γενικό γραμματέα, για μερικά λεπτά, και για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι το Κυπριακό.

Ο κ.  Άιντα συζήτησε τη νέα διάσκεψη στη Γενεύη, την οποία θα ήθελε να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, ώστε να αναβληθούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, από την ENI και την TOTAL. Επίσης αποφασίστηκε ότι “δεν παίζει” συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Ειδικού Συμβούλου του για την Κύπρο, Espen Barth Eide, ο Εκπρόσωπος είπε τα εξής:

Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ειδικό Σύμβουλό του για την Κύπρο, τον Espen Barth Eide, για μία διεξοδική συζήτηση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία στις συνομιλίες της Κύπρου.

Δεδομένου του κινδύνου εξάντλησης της διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε και πάλι τους ηγέτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας και ο Ειδικός του Σύμβουλος συζήτησαν επίσης πώς τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τους δύο ηγέτες στην προσπάθειά τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ Ο ΑΙΝΤΑ

Κτύπημα κάτω από τη μέση για το φυσικό αέριο από τον Νορβηγό: Απαντά και στο Νίκο Κοτζιά

Κάποιες ιδέες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρόκειται να παρουσιάσει στους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο ειδικός του σύμβουλος Εσπεν Μπαρθ Έιντε. 

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ.΄Έιντε προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ημίωρης περίπου συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, το απόγευμα της Παρασκευής.

Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισαν πάντως ότι οι ιδέες αυτές δεν αφορούν πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες, για συνάντηση μαζί του.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών για την Κύπρο, αναφορικά με τη συνάντηση, «ο κ. Έιντε δήλωσε ότι με τον Γενικό Γραμματέα είχαν μία εις βάθος στρατηγική συζήτηση σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες του Κυπριακού».

Αναφέρει ακόμη πως στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ. Έιντε είχε διαβουλεύσεις με τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α., τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις πλευρές και πως «όλοι τους είναι σε συμφωνία πως η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες δεν θα πρέπει να χαθεί κι ότι η παρούσα δυναμική πρέπει να χρησιμοποιηθεί».

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο κ. Έιντε δεν συναντήθηκε με την Ελληνίδα μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: