Τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. ζητάει από την Κομισιόν ο Παπαδημούλης




Να προχωρήσει η Κομισιόν στον σχεδιασμό συγκεκριμένων μέτρων, ώστε να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πολίτες, ζητάει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει τον προβληματισμό για τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ε.Ε., όπως καταγράφηκαν στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο του Απριλίου.

Η πιο ισχυρή αμφισβήτηση ή και αποδοκιμασία των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφεται κυρίως σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου στις οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί συνταγές σκληρής και μονομερούς λιτότητας, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης.

Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με τα οποία ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ε.Ε. δηλώνουν μόνο το 20% των Ελλήνων, το 32% των Γάλλων και το 34% των Ισπανών.

Επίσης, στην Ελλάδα και την Κύπρο η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το κατά πόσο ακούγεται η φωνή τους στην Ε.Ε.

Μόνο το 23% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το πόσο λαμβάνεται υπόψη η φωνή τους στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν αν συσχετίζει τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

12/05/2017 10:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: